image

Blog

Všechny příspěvky

  • Přednastavené vykreslovače

    Doba čtení: 3 minut

    Posted in Návody on dub 02, 2014.

    navod.png

    OsmAnd umožňuje zobrazení vektorových map v různých stylech podle vašich potřeb. Mimo vyváženého stylu „default“ můžete v „Menu“ → „Nastavení obrazovky“ → „Vektorový vykreslovač“ vybrat další možnosti zobrazení mapy. Poznámka: Názvy vykreslovačů nejsou přeložitelné, jelikož název se generuje přímo z xml souboru vykreslovače a ty jsou shodné pro všechny jazykové mutace.

    Štítky: cyklotrasy , rendering , vykreslovače , lyžování , zimní

    Číst dále


  • OsmAnd 1.6

    Doba čtení: 3 minut

    Posted in Novinky on říj 28, 2013.

    info.png

    Na marketu se včera objevila nová verze OsmAnd s číslovkou 1.6. Přinesla svěží vítr v podobě rychlejšího renderingu, možnosti nastavení lupy při mapovém pohledu, lepším přizpůsobení distribuce vrstevnic a hlavně pěknou základní mapou světa.

    Štítky: aktualizace , vrstevnice , full hd

    Číst dále


  • Jak vytvořit vlastní POI

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Návody on říj 06, 2013.

    jak-na-poi.jpg

    POI neboli body zájmu, jsou body na mapě, jako třeba benzínky, obchody, jeskyně, vzácné stromy a další. OSM již obsahuje mnoho těchto bodů, ale je možné, že budete chtít zobrazit nějaké své, nebo nějaké speciální body, které v OSM nejsou a nelze je jednoduše doplnit. Zkusil jsem vytvořit POI index do OsmAnd pro vyhlídky z poi.cz a fungují dobře. Vytvoření bylo testováno na Linuxu, ale bude samozřejmě stejně fungovat i na jiných systémech.

    Štítky: body zájmu , Gpsbabel , OSM , OsmAndMapCreator , POI

    Číst dále


  • Cyklo/Turistické trasy v základu

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Návody on srp 17, 2013.

    navod.png

    Cyklotrasy i turistické trasy je již nějakou dobu možné zobrazit i ve výchozí konfiguraci bez dodatečně upravených vykreslovačů a mapových souborů. Vývojáři podle nás implementovali zvýraznění tras, ale tak nějak trochu na půl cesty. Bohužel zobrazovače tak trpí vadami, kterým jsem se při vlastním návrhu snažil vyhnout. Zvýraznění trasy je občas špatně viditelné (např. zelená v lese) nebo někdy kombinace barev při překryvu vytváří jiné barvy než skutečně mají. Nicméně trasy jsou v defaultu, což je dobré. Cyklotrasy mají správné číselné popisky a turistické zase značky. Stačilo by tedy zobrazovače trochu upravit a budou výborné. Jakmile najdu chvíli pustím se do toho (pokud to neuděláte někdo dřív). Ale zatím se podíváme jak zobrazení tras nastavit.

    Štítky: turistika , trasy , uživatelské rozhraní , nastavení , KČT , cyklotrasy , vykreslovače

    Číst dále


  • Vytváření tras (relací) v JOSM

    Doba čtení: 17 minut

    Posted in Návody on čvc 26, 2013.

    trasa.png

    Protože využíváme OSM mapy nejen k zobrazení mapových podkladů, ale třeba i k zobrazení POI nebo tras, je užitečné je také do projektu zadávat. K editaci OSM je možné využít editory přímo v prohlížeči na stránkách OSM, ale kdo se editací zabývá déle a vážněji ví, že lepší je nějaký sofistikovanější editor. JOSM již používám velice dlouho, jelikož je nezávislý na OS i na platformě (napsaný v jazyku Java) a funguje i na mých linuxových strojích. Proto v tomto návodu nenaleznete nic jiného než právě JOSM. Pro naše účely se vytvářejí dva druhy tras. Jednak jsou to turistické trasy a pak tu máme cyklotrasy. I když můžete narazit ještě na starý typ tras, vytvořených jako linie, nebo spíše jako vlastnosti linií (cest, silnic), tak nyní se již obojí vytváří jako relace. Dnes se podíváme jak takovou trasu vyrobit.

    Štítky: OSM , GPX , turistika , trasy , KČT , cyklotrasy , KST , JOSM

    Číst dále


  • OsmAnd 1.5 vychází

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on čvc 26, 2013.

    info.png

    Jedná se opět spíše o dizajnovou verzi. I přes anoncování četných změn jich zase tak moc nečekejte i když přepínání profilů z mapového nastavení je velice příjemné . Počítám že ani s hlasovými vylepšeními, v našem, českém prostředí, to nebude tak horké (netestoval jsem).

    Štítky: aktualizace , uživatelské rozhraní , radary

    Číst dále


  • Vytváření tras v JOSM snadněji

    Doba čtení: 3 minut

    Posted in Návody on čvc 25, 2013.

    trasa.png

    Před pár dny mě Michal v příspěvcích u článku o turistických trasách upozornil na možnost rozšíření menu související s českými turistickými/cyklo trasami. Jal jsem se tedy hledat, zda se jedná o rozšíření neboli plugin nebo něco jiného … ale nakonec je nastavení překvapivě přímo v JOSM. V tomto krátkém návodu si ukážeme jak menu o možnost lehkého vytváření tras rozšířit a také jak potom novou trasu (relaci) vytvořit.

    Štítky: OSM , turistika , KČT , cyklotrasy , KST , JOSM

    Číst dále


  • OsmAnd 1.4.1

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on čvc 20, 2013.

    info.png

    Nová verze OsmAndu přináší několik novinek, které ale nemají až tak zásadní význam, a vlastně ani nemám nic co bych k nim napsal. Možná modul plánování tras by se mohl hodit, kdyby ale rovnou při zadávání průjezdních bodů hledal trasu po cestách podle pravidel navigace současného profilu. Možnost mazání vrstevnic chybělo, ale lepší by bylo mít vrstevnice seskupeny podle států. Ano, sice se překrývají, ale není to nic co by nešlo vyřešit. Mno, budeme se tedy těšit na příští update 1.5, který by měl přinést opravdové novinky. Už teď se můžeme těšit na změny uživatelského rozhraní a nebo třeba na hlasové upozornění na rychlostní omezení.

    Štítky: aktualizace , plánování

    Číst dále


  • Aktualizace JOSM

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on čvc 18, 2013.

    josm.png

    Pokud používáte JOSM pro editaci OSM map, neměla by vám uniknout poslední stabilní verze 6060, jelikož přináší příjemné vylepšení v podobě zvýraznění vybraných částí trasy v relaci. Toto je užitečné hlavně právě při klikání turistických tras nebo cyklotras. V předchozích verzích docházelo ke zvýraznění také, ale pouze červenou barvou čáry a to nebylo až tolik viditelné. Nyní je zvýraznění velké a musím říct, že se nyní vytvářejí/editují relace o mnoho lépe.

    Štítky: OSM , turistika , trasy , vývoj , cyklotrasy , JOSM

    Číst dále


  • Oranžová je zpět?

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on kvě 15, 2013.

    otaz.png

    Nová ikona je zde … snad natrvalo. Možná jsem se až příliš nahlas modlil za nějakou změnu a překvapení ve vývojové verzi na sebe nenechalo dlouho čekat. Myslíte si, že ikona není důležitá? Já myslím že ano, a velmi.

    Štítky: ikona

    Číst dále