image

Blog

Všechny příspěvky

  • Průjezdní body

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Novinky on zář 18, 2012.

    prujezdni.png

    Kalupem se nám blíží vydání nové verze 0.8.3 a jsem rád, že vám nohu představit jednu z novinek, která se snad už v této verzi objeví. Tou novinkou jsou průjezdní body, neboli postupové cíle, jak je nazývá OsmAnd (edit: nakonec se přece jen spíše ujme, nás chodce poněkud diskriminující, název průjezdní body). Ano, ty body, které jsme si již dlouho přáli a občas jsme se museli kvůli jejich absenci škrábat pravou rukou za levým uchem. Nicméně jsou tu, a podívejme se jak budou vlastně vypadat.

    Štítky: průjezdní body

    Číst dále


  • Jaké jsou výchozí hodnoty profilů

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Návody on zář 06, 2012.

    navod.png

    Někdy dochází k situacím, kdy se hodí informace o tom, jaké jsou výchozí hodnoty voleb v nastavení, nebo by bylo dobré znát informaci o tom, co způsobí obnovení výchozích hodnot profilu při stisku volby „Nastavit výchozí“ . Pro tyto případy zveřejnil Hardy pdf s přehlednou tabulkou výchozích hodnot. Tabulku jsem přeložil, upravil a trochu graficky zvýraznil.

    Štítky: nastavení , první kroky

    Číst dále


  • České turistické trasy v OsmAnd

    Doba čtení: 7 minut

    Posted in Návody on zář 01, 2012.

    tur.png

    Pěší turistické trasy KČT v offline mapě již konečně nejsou tabu a jsem rád, že bylo v OsmAndu dosaženo možnosti zobrazení. Kdo sleduje fórum ví, že se o to zasloužil především uživatel s přezdívkou prqek, který pozměnil OsmAndMapCreator tak, že je nyní možné získat tyto trasy z osm dat a poté je úpravou zobrazovače v navigaci zobrazit. Samozřejmě se zobrazí jen to, co v OSM mapách je, a tak zvláště nyní, když se přechází na relace, nemusí být zobrazeny všechny. Samozřejmě ale budou postupně přibývat, sám jsem jich mnoho okolo svého bydliště do OSM map dokreslil.

    Štítky: OsmAndMapCreator , turistika , trasy , KČT , vykreslovače

    Číst dále


  • OsmAnd 0.8.2

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on srp 30, 2012.

    info.png

    Právě vyšla nová verze OsmAndu 0.8.2 a ta přináší haldu novinek. Týkají se hlavně ve vzhledu mapové obrazovky, na kterou se přesunuly téměř všechna nastavení a je nyní možnost i přidávat a odebírat widgety. Oficiální seznam změn je tento...

    Štítky: aktualizace , uživatelské rozhraní

    Číst dále


  • Jak sledovat aktuální trasu

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Návody on srp 22, 2012.

    navod.png

    Další novinka která se objeví tento, nebo příští týden v očekávané verzi 0.8.2 OsmAndu by mělo být sledování aktuální trasy, která je zaznamenávána do GPX. Ano, ti co čtou pravidelně zdejší příspěvky si možná všimli, že celkem nedávno jsem si posteskl, že mi tato funkce chybí, takže mám z této přidané funkce neskrývanou radost. A jak lze zobrazování aktuálně prošlé trasy zobrazit?

    Štítky: GPX , trasy

    Číst dále


  • Měření vzdáleností [neimplementováno]

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Návody on srp 19, 2012.

    navod.png

    Pokud je potřeba změřit vzdálenost dvou míst na mapě, je možné délku odhadnout pohledem, přičemž si lze pomoci podle měřítka na mapě. To ale přináší dvě nevýhody. Jednak musíme přepnout hlavu na mód „výpočet“, což se nemusí zrovna vždy chtít (zvláště o prázdninách), a za druhé musíme mít aktivované zobrazení měřítka na mapě, což nemáme v případě zobrazení zoomu namísto pravítka (viz druhý obrázek). Nastavení na zobrazení měřítka a pak zpět na zoom může být opravdu zbytečně zdlouhavá akce.

    Štítky: offline mapy , turistika , měření

    Číst dále


  • Jak nezabloudit v lese

    Doba čtení: 8 minut

    Posted in Návody on srp 08, 2012.

    navod.png

    OsmAnd není jen navigace pro nalezení cíle autem, na kole nebo kolobce, stejně tak dobře se může hodit pro cestování pěškobusem. Samozřejmě se cestování odvíjí od kvality mapových podkladů. Pro cestování po silnici už jsou OSM mapy dost dobře vybavené, ale poslední dobou už mapy disponují i mnoha cestami a lesními pěšinami, a pokud ne, není problém si své oblíbené oblasti případně dokreslit nebo opravit. Pak už můžeme vzít hůl do ruky, batoh s lahváčema na záda a vyrazit do přírody.

    Štítky: GPX , navigace , turistika , vrstevnice , MyTracks , TrekBuddy

    Číst dále


  • Rozlišení map a jejich detaily

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Návody on srp 07, 2012.

    navod.png

    Mapu běžně přibližujeme a oddalujeme, díky multidotykům dnes už i velice intuitivně, ale co vlastně které rozlišení v OsmAndu zobrazuje? Na to nám odpoví tento krátký přehled, s kterým bude lehce souviset příští článek.

    Štítky: turistika , uživatelské rozhraní

    Číst dále


  • Změna hlavní obrazovky

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Novinky on srp 01, 2012.

    info.png

    Další novinky z připravované verze 0.8.2, mimo již uvedené, by měly ulehčit nastavení. Nebude tak potřeba pro nastavení některých funkcí nebo třeba jen jejich aktivování, hledat v menu, ale bude možné funkci zapnout/nastavit přímo na hlavní obrazovce. Stejně tak bude možné nastavení informačních bublin v pravé i levé horní části.

    Štítky: GPX , vývoj , uživatelské rozhraní

    Číst dále


  • Výběr navigační služby

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Návody on čvc 26, 2012.

    navod.png

    Pokud nás příliš neomezují datové tarify, není důvod (alespoň občas) nevyužít pro výpočet trasy také online navigační služby. Zvláště pro dlouhé trasy, na které zatím OsmAnd nemá offline routovač tak výkonný, je to dokonce téměř nutnost (když pominu GPX). Ale kterou navigační službu vybrat třeba na kolo? Nebo kterou je možné použít mimo Evropu? Vše se dozvíte z přiložených tabulek.

    Štítky: navigace , nastavení , navigační služby

    Číst dále