image

Blog

Všechny příspěvky

  • Sexy oranžová je ve verzi 1.2.0 pryč

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Novinky on dub 25, 2013.

    info.png

    Aktualizace OsmAnd na 1.2 [aktualizováno]. S kompletním přechodem aplikace na QT se mnoho změnilo, hlavně ve vzhledu. Osmand dostal žloutenku. Barevné ikony zmizely a místo nich se objevily často jednobarevné. Musím se přiznat že dřívější oranžová se mi líbila více a to samé se dá říci o ikonkách.

    Štítky: aktualizace , GPX , trasy , uživatelské rozhraní , stínované hory

    Číst dále


  • Slovenské turistické trasy

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Návody on dub 23, 2013.

    tur.png

    Pěší turistické trasy KSC v offline mapě. Již dlouhou dobu využívám české turistické trasy (dále TT) k plné spokojenosti. Nyní jsem ale potřeboval dostat do OsmAndu slovenské TT. Pokusil jsem se je získat z OSM a vydařilo se. Jen bylo trochu nutné upravit importní soubory a soubory zobrazovačů. Nyní je tedy máme a budou k dispozici stejně jako české.

    Štítky: offline mapy , turistika , trasy , KST , SK , vykreslovače

    Číst dále


  • Zobrazení více tras najednou

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on úno 12, 2013.

    info.png

    Jedna novinka se nám vloudila do poslední verze OsmAndu, přestože na ní nebylo upozorněno v oficiálním seznamu novinek. Tou je zobrazení více tras současně. Kdo trasy také intenzivně využívá ví, že bylo doposud možné vybrat pouze jednu trasu z prošlých tras nebo aktuálně probíhající trasu. Nyní je možné zobrazit nejen kterékoli minulé trasy současně, ale k tomu i tu probíhající.

    Štítky: GPX , turistika , trasy

    Číst dále


  • Seznam novinek OsmAnd 1.1.2

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on úno 11, 2013.

    stinovani.png

    verze 1.1.2 je spíše opravným vydání, přesto však přinesla jednu zásadní novinku o které jsem již psal v minulém článku a proto se podíváme dnes pouze na oficiální seznam novinek této verze.

    Štítky: aktualizace , vrstevnice , stínované hory

    Číst dále


  • Stínované hory v OsmAnd 1.1.2

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Návody on úno 07, 2013.

    stinovani.png

    Jak se blíží vydání další verze OsmAnd, začínají se objevovat také novinky. A jako obvykle nejsou zanedbatelné. Hlavním trhákem je podle mého názoru stínování hor jako offline překryvná vrstva. Když k tomu připočítáme již stávající možnost přidat vrstevnice ….. kdeže jsem to psal, že bude dlouho trvat než z OsmAndu bude turistická navigace?? No dávno to není a jsme zase o velký krok blíž.

    Štítky: offline mapy , turistika , vrstevnice , stínované hory

    Číst dále


  • Silniční mapy a test navigace OA 1.0.0

    Doba čtení: 6 minut

    Posted in Recenze a testy on lis 21, 2012.

    info.png

    Po dvou a půl letech trvalého vývoje vyšla verze OsmAnd 1.0 s tak jsem se podíval na novinky této kulaté sváteční verze. Nejprve si představíme aktuální novinku silniční mapy a poté jsem pro vás otestovat hledání cesty nově odladěnou offline navigační službou. Zpočátku mi výpočet cest trval delší dobu než ve vývojové verzi a nemohl jsem přijít na to čím je doba výpočtu ovlivněná … až mě osvítil Duch Svatý a napadlo mě čím bude hledání zpomalováno. Vše se dočtete v článku.

    Štítky: offline mapy , navigace , silniční mapy

    Číst dále


  • OsmAnd 1.0.0 za dveřmi

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on lis 16, 2012.

    info.png

    A co přinese? Hlavně, kromě dalších vylepšení, offline navigaci. Ti chytřejší mi budou oponovat, že OsmAnd přeci vždy byla offline navigace. To jistě ano, ale vývojáři posledních pár týdnů makali na vylepšení vlastní offline navigační služby a výsledek je znát. Zkoušel jsem si jako test spočítat trasu z ČB do Prahy a dostal jsem trasu za 1 sekundu. Druhý pokus byl z ČB do Malé Úpy v Krkonoších (320 km) a za 4 sekundy bylo vymalováno… OsmAnd 1.0 má vyjít zítra.

    Štítky: aktualizace , navigace

    Číst dále


  • Jak používat filtry bodů zájmu

    Doba čtení: 8 minut

    Posted in Návody on zář 29, 2012.

    hledat.png

    V tomto návodu se zaměřím na používání uživatelských filtrů bodů zájmu (POI). POI jsou vyznačené body v mapě, které jsou nějakým způsobem užitečné, například obchody, opravny, čerpací stanice a podobně. Tyto body se dají vyhledávat a zobrazovat v mapě, nebo je možné se k nim nechat navigovat. POI se v OsmAnd dělí na dvě skupiny: statické, ty mají ikonu složky a uživatelské, které jsou značeny hvězdičkou. A právě na uživatelské POI se dnes zaměřím.

    Štítky: body zájmu , POI

    Číst dále


  • OsmAnd 0.8.3

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on zář 26, 2012.

    info.png

    Právě vychází další verze OsmAndu 0.8.3 a přináší nám příjemná vylepšení a opravy. Doplněny byly všechny ikony do nastavení profilů (výška řádků v menu byla trochu komprimována), nyní je již také možné vyhýbání dálnicím, cestovat přes průjezdní body, vylepšeno bylo také navádění po trase a další. Tato verze přináší i jeden vedlejší efekt ...

    Štítky: aktualizace

    Číst dále


  • České cyklotrasy v OsmAnd

    Doba čtení: 5 minut

    Posted in Návody on zář 19, 2012.

    cyklo.png

    Pokusil jsem se, na žádost uživatele jech na fóru, o implementaci českých cyklotras do offline mapy OsmAndu (OA) . Na základě prqekových úprav OsmAndMapCreatoru (OAMC) pro pěší trasy se zprvu zdálo, že by to mohlo jít … Do cíle ale vedla trnitá cesta a vlastně jsem tam nejspíše ani nedošel. Výsledek tedy nelze považovat za stoprocentní, jedná se ještě mnohem více, než v turistických trasách, o provizorní řešení. Aktualizováno 26.7.2013

    Štítky: OSM , OsmAndMapCreator , turistika , KČT , cyklotrasy , vykreslovače

    Číst dále