image

Blog

Všechny příspěvky

  • OsmAnd 4.5: Záloha do cloudu

    Doba čtení: 4 minut

    Posted in Novinky on srp 11, 2023.

    stinovani.png

    Novinek v této verzi je poměrně hodně a určitě bych vyzdvihl dvě. Jednak je to bezplatná možnost zálohování některých položek do cloudu a pro toho kdo používá Android Auto s OsmAndem je pak dobrou zprávou přístup do dalších vlastností aplikace. Nově jsou to oblíbené položky, POI, mapové značky, stopy a kategorie POI. "Zajímavostí" je také nový výpočet vlakových tras.

    Štítky: POI , vrstevnice , trasy , domovská obrazovka , cloud , Android Auto , mapa terénu , 3D , vlak , záloha , ferraty

    Číst dále


  • Výchozí styly map OA 4.x

    Doba čtení: 5 minut

    Posted in Návody on čvc 29, 2023.

    navod.png

    Mapové styly, nyní součásti vykreslovačů, neboli rendererů jsou alfou a omegou mapové aplikace. Už je to dlouhá doba co jsme se na ně dívali podrobněji a mezitím se změnily a také přibyly nějaké nové. Nyní OsmAnd obsahuje 11 vlastních stylů vykreslování map: OsmAnd, Cestovní, Desert, LightRS, Offroad, OSM carto, Plavební, Snowmobile, Topo, UniRS a Zimní. Všechny si můžete v aplikaci přiřadit libovolnému profilu a prohlédnout, ale nebude na škodu se na jejich vlastnosti znovu podívat na jedné stránce spolu s jejich náhledy jak denními, tak nočními.

    Štítky: rendering , vykreslovače , styly mapy

    Číst dále


  • OsmAnd 4.4: Sdílení trasy

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Novinky on dub 07, 2023.

    info.png

    Pro OsmAnd 4.4 jsem si v názvu příspěvku zvolil nově přidanou možnost trasy, sdílení. Trasu je tak možné zobrazit ve webovém prohlížeči a tak je možné jí sdílet i komukoli kdo OsmAnd nevlastní a zobrazit na kterémkoli zařízení.

    Štítky: POI , profily , trasy , Android Auto , sdílení trasy

    Číst dále


  • OsmAnd 4.3: 2.5D projekce

    Doba čtení: 3 minut

    Posted in Novinky on pro 18, 2022.

    info.png

    OsmAnd 4.3 přínáší konečně 2.5D pohled. Sice to není možná očekávaný pohled s 3D budovami a terénem, ale i tak bych se nebál označit pohled jako 3D. Pro pěší navigaci asi tolik využívaný nebude, ale pro klasickou silniční navigaci si své příznivce určitě najde ... a co si budem, dneska se jedná v automobilových navigacích o defacto standard.

    Štítky: GPX , widgety , 2.5D pohled , počasí , vzdálenost , ANT+

    Číst dále


  • OsmAnd 4.2: Widgety

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Novinky on čvn 04, 2022.

    info.png

    Hlavní novinkou verze 4.2 jsou přepracované widgety na mapové obrazovce. Mají mírně vylepšenou grafiku a jejich konfigurace je nyní velmi rozšířená a tak je možné si jejich rozmístění vyladit dle potřeby.

    Štítky: trasy , oblíbené , widgety , online mapy

    Číst dále


  • OsmAnd 4.1: Android auto

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on pro 30, 2021.

    info.png

    OsmAnd 4.1 přináší především podporu Android Auto. To je určitě nejdůležitější novinka této verze, spolu s filtrem GPS pro stopy, kde lze nyní filtrovat body vaší trasy GPX podle vyhlazování, rychlosti, nadmořské výšky a minimální přesnosti GPS

    Štítky: vrstevnice , trasy , Android Auto , Mapillary

    Číst dále


  • OsmAnd 4.0: Cloud

    Doba čtení: 5 minut

    Posted in Novinky on srp 21, 2021.

    info.png

    OsmAnd verze 4 přináší několik zajímavých změn, ale žádnou revoluci nečekejte. Jedná se spíše o neustálé vylepšování verze 3 a číslování spíše mimoděk poskočilo na další numero hlavní verze. Hlavní novinkou této verze je asi bezpochyby možnost zálohy/obnovy do/z cloudu a související nové předplatné OsmAnd Pro.

    Štítky: profily , vrstevnice , online , trasy , in-app platby , barvy , předplatné , cloud , navigační služby

    Číst dále


  • Modul TuristCZ 4.1

    Doba čtení: 4 minut

    Posted in Návody on bře 28, 2021.

    turistcz-icon.png

    Od verze OsmAnd 3.7 lze vytvářet uživatelské pluginy, proto se nabízí vytvořit plugin pro vykreslovač TuristCZ a nastavit rovnou profil Chůze. Plugin jsem vytvořil a je nyní ke stažení. Jak plugin nainstalovat a co přesně dělá se dozvíte v návodu níže.

    Štítky: profily , turistika , KČT , KST , vykreslovače , modul

    Číst dále


  • Vykreslovač TuristCZ v.4

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Návody on bře 20, 2021.

    tur-cyklo-josm.png

    Komu se líbí vykreslovač TuristCZ ze starších verzí OsmAndu, ví že se některé barvy v minulosti "rozbily" a nezobrazují se tak dobře jako ve starých verzích aplikace. To se stalo tím, že se změnil trochu formát renderovacího souboru a tím se přestaly zobrazovat správně louky a pole. Stejně tak se nezobrazuje správně noční režim. Opravil jsem vykreslovač pro aktuální verzi OsmAndu, malinko ho i vylepšil a je zde opět ke stažení.

    Štítky: turistika , KČT , KST , vykreslovače

    Číst dále


  • OsmAnd 3.9: Export a import

    Doba čtení: 4 minut

    Posted in Novinky on úno 06, 2021.

    info.png

    OsmAnd 3.9 je přes malý počet novinek velmi velký především implementací možnosti exportu a importu. Je nyní možné exportovat a importovat nastavení profilů, všeobecná nastavení, oblíbená místa, uložené trasy, historie vyhledávání, mapové zdroje, samotné mapy a hlasové pokyny. Níže si ukážeme export i import v praxi. Dále byla přidána možnost přidat nový úsek do stopy, vylepšení modulu OSM editorů. Z dalších novinek bylo přidáno zobrazení mapy pro sněžné skůtry a přidáno zobrazení tras pro skialpinismus

    Štítky: OSM , GPX , profily , trasy , plánování , lyžování , úseky , historie , zimní , export/import

    Číst dále