image

Blog

Všechny příspěvky

  • OsmAnd 2.6: Rychlé akce

    Doba čtení: 3 minut

    Posted in Novinky on dub 14, 2017.

    info.png

    Právě vychází aktualizovaný OsmAnd s číslovkou 2.6.2. Aktualizace přinesla jak několik viditelných, tak i méně viditelných novinek. Nejvíce viditelné je tlačítko rychlé akce, dále pak naprosto přepracováné zobrazování uložených tras a informací o nich, a nakonec se k lepšímu změnilo i vyhledávání.

    Štítky: aktualizace , GPX , navigace , cyklotrasy

    Číst dále


  • Výškový profil tras

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on úno 09, 2017.

    vysk-profil.png

    Další novinkou budoucí OsmAnd verze 2.6, krom už v předešlém příspěvku představené rychlé akce, bude zobrazení výškového profilu prošlé trasy. Jedná se jednoduchý graf výškového profilu uložené GPX trasy ( nebo každého jejího úseku ), zobrazený vždy pod informacemi o trase.

    Štítky: GPX , turistika , trasy , vývoj

    Číst dále


  • Nové tlačítko rychlé akce

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on úno 06, 2017.

    akce.png

    V příští verzi OsmAnd 2.6 nás čeká několik novinek, z kterých se dnes mrkneme na tlačítko rychlé akce. Jedná se o tlačítko, které je zobrazeno na obrazovce a po jeho stisku se v horní části obrazovky zobrazí tlačítková lišta. Do lišty je možné přidávat nová tlačítka rychlých akcí dle vlastního výběru z nabízených možností.

    Štítky: vývoj , uživatelské rozhraní

    Číst dále


  • OsmAnd 2.4: Rychlé vyhledávání

    Doba čtení: 6 minut

    Posted in Novinky on srp 23, 2016.

    info.png

    Nechtěl bych přehlížet všechny zbývající změny verze 2.4.6, ale přece jen je tu jedna, která ostatní bez diskuzí zastíní svým významem. Jedná se o rychlé vyhledávání. To, že ho lze použít přímo z mapy (ikona lupy vlevo nahoře) je příjemné, ale ne zásadní. Důležitý je systém, který se pro vyhledávání používá. V minulosti totiž bylo nutné znát pro hledání adres přesnou posloupnost stát (část) – město – ulice, přes co nejel vlak. Nyní to již nutné není.

    Štítky: body zájmu , POI , aktualizace , uživatelské rozhraní , pruhy , adresy , hromadná doprava

    Číst dále


  • OsmAnd 2.2: Regiony

    Doba čtení: 4 minut

    Posted in Novinky on lis 28, 2015.

    info.png

    Změna vzhledu ve kterém se nese verze 2 pokračuje i v aktuálně vydané verzi 2.2. A nemění se pouze vzhled, máme zde zcela přepracovanou stránku stahování, kterou jsem v minulosti musel často kritizovat pro nepřehlednost přepínání typů map. Tomu je nyní konec, jak si za chvíli ukážeme. Domovskou obrazovku si můžeme nyní nakonfigurovat, jak jsem již popisoval v předchozím příspěvku. Nuže, podívejme se co nám hezkého nová verze přinesla, a možná i jedno nemilé překvapení…

    Štítky: POI , aktualizace , regiony

    Číst dále


  • Domovská obrazovka

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on říj 22, 2015.

    domov.png

    V příští verzi OsmAnd 2.2 se dočkáme možnosti konfigurovat domovskou obrazovku dle vlastních potřeb. Nejenže budeme mít možnost jednotlivé karty přidávat a odebírat, ale u některých bude možné i nastavit počet položek v kartě. Pro toho, koho automatické spouštění domovské obrazovky obtěžuje a nechtěl by jí při spouštění navigace vůbec vidět, je připravena i tato možnost.

    Štítky: uživatelské rozhraní , domovská obrazovka

    Číst dále


  • Nastavení tras v OsmAnd 2.1

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on čvn 16, 2015.

    info.png

    Ve verzi OsmAnd 2.1 se trochu změnilo vykreslování turistických map. Pro nastavení zobrazení turistické mapy jak jsme zvyklí, nastavte v příslušném profilu vykreslovač na TuristCZ (pokud ho používáte, jinak ponechte výchozí), Trasy nechte nezaškrtlé (turistické trasy nyní neobsahují) a v dolní části nastavení v sekci Ostatní vlastnosti mapy nastavte Turistické trasy a značky na možnost Zbarvení podle OSMC.

    Štítky: turistika , KČT , cyklotrasy

    Číst dále


  • Vykreslovač TuristCZ v.3

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Návody on kvě 10, 2015.

    tur-cyklo-josm.png

    Jelikož vykreslovač TuristCZ je určen primárně pro turistické/cyklo trasy, není barva silnic podle tříd pro navigaci až tak důležitá a často může docházet ke ztrácení zvýrazněných tras kvůli výchozím barvám silnic. Proto jsem už delší dobu měl v plánu odbarvit silnice.

    Štítky: turistika , KČT , cyklotrasy , KST , vykreslovače

    Číst dále


  • OsmAnd 2.0: Material design

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Novinky on dub 28, 2015.

    info.png

    V současné době dochází k vydání OsmAnd kulaté verze 2.0. Vývoj probíhal téměř čtyři měsíce, což je relativně dlouho. Celé prostředí je přepracováno do vzhledu Material, které (subj. na rozdíl od výchozích G apps) aplikaci velmi sluší. Největší překvapení na vás čeká asi po prvním spuštění aplikace. Hlavní obrazovka byla totálně překopaná a nyní obsahuje, kromě (neužitečného) náhledu na mapu, užitečné karty s přímými akcemi. Obsahuje například kartu hledání, poslední POI, oblíbená místa, trasy, moduly a pod. Není tak problém se okamžitě přenést nebo navigovat na minulé či oblíbené body, zobrazit uloženou trasu na mapě nebo zapnout modul. Hlavní obrazovka může zobrazovat některá oznámení, jako třeba link na místo parkování se zobrazením zbývající doby, pokud je doba omezená, nebo info o probíhající navigaci.

    Štítky: aktualizace , uživatelské rozhraní

    Číst dále


  • Vychází OsmAnd pro iPhone

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on dub 27, 2015.

    iphone.png

    O víkendu se konečně po dlouhé době vývoje podařilo vydat OsmAnd pro IOS. Tato verze obsahuje nejpoužívanější funkce Androidové verze, spolu s výrazně vylepšeným uživatelským rozhraním. Co přesně chybí oproti Android verzi není známo a tak pokud někdo IOS verzi ozkoušíte, můžete se s ostatními podělit v diskuzi pod příspěvkem. Myslím, že první vydání nebude dokonalé, ale zároveň věřím, že tím byl položen základní stavební kámen na který mnoho uživatelů čekalo.

    Štítky: IOS , iPhone

    Číst dále