image

Blog

Příspěvek

Blog > Recenze a testy > Testování modulu OsMo

Testování modulu OsMo

osmo.png

Léto je na spadnutí, což dokazuje svými teplotami tento víkend, kdy počasí tahá ven i otrlé pařany, a tak jsem se rozhodl trochu otestovat modul OsMo v praxi. Skupiny se zatím testovat nedají, jelikož na jejich vytvoření bude třeba registrace která zatím není možná, nicméně na přímé propojení a sledování v prohlížeči se můžeme podívat. Článek je určen pro informaci o tom co se chystá nebo jako návod pro ty co používají vývojovou verzi. Protože testy jsou prováděny právě ve vývojové verzi, mohou se obrázcích vyskytovat různé chyby.




Přímé propojení

Na přímé propojení je nutné nejdříve vygenerovat ID sledovaného zařízení. To se provede buď v nastavení OsMo v Osobním ID, nebo přímo v mapě po tapnutí na OsMo tlačítkem Sdílet relaci a pak Trvale sledovat toto zařízení. ID pak sdílíte do zařízení sledovacího. Možností jak sdílet ID je mnoho, buď pouhým opsáním, emailem, SMS, schránkou nebo třeba QR kódem. ID se nijak nemění a tak je možné sdílet stále stejné. Pokud se rozhodnete ID zrušit, stačí jednoduše ID přegenerovat stejnojmennou volbou v nastavení na nové. Tím se pak všechna sledování zruší. K zapnutí sledování pak stačí ve sledovacím zařízení stisknout volbu Připojit k a po zobrazení okna nastavení zadat ID sledovaného (které jste například obdrželi e-mailem) a zvolit si jméno uživatele.

1

Na straně sledovaného je potřeba přepnout přepínač Odeslat mou pozici do polohy zapnuto. Nic víc na sledovaném zařízení není potřeba nastavovat. Ve sledovacím zařízení je na mapě vidět sledovaný a po tapnutí na něj se zobrazí podrobnější informace jako na obrázku.

2

V tomto případě byl sledovaný jako modrý bod, ale barvu je možné změnit na jednu z osmi přednastavených barev. V příkladu jsem změnil na oranžovou.

3

Na předchozím obrázku si můžete všimnout, kromě seznamu sledovaných se směrem a vzdáleností, také voleb vpravo nahoře, jenž se vztahují k vybranému sledovanému uživateli. První přepínač slouží k dočasnému vypnutí sledování vybraného uživatele, druhé tlačítko ke skoku na mapu s pozicí uživatele, tlačítko s ikonou sdílení je k zobrazení informací o ID sledovaného, ozubené kolo právě k předchozímu nastavení barvy a jména uživatele, a nakonec tři tečky mají sloučenou možnost smazání uživatele a nastavení monitorovaného jako pohyblivý cílový bod. Zvláště tato poslední možnost je velice zajímavá. Sledovaný se označí cílovým praporkem a pak možné použít sledovaného v navigaci jako standardní cílový bod. Jelikož je pohyblivý a sledovaný se i s praporkem na zádech pohybuje, navigace se podle potřeby bude přepočítávat a stále bude navigovat k němu.

Sledování v prohlížeči

Sledování zapíná sledovaný zapnutím přepínače Odeslat mou pozici a dále volbou Sdílet relaci o které byla řeč už v počátku, nyní ale vybereme volbu Sdílet aktuální relaci v prohlížeči. Tato volba vygeneruje HTLM link který se opět sdílí sledujícímu již v předchozím textu uvedenými možnostmi, SMS, e-mail … atd. Sledovaný v tomto případě nepotřebuje OsmAnd a stačí když si spustí svůj oblíbený webový prohlížeč a v něm sdílený link. Nezapomeňte, že OsMo je stále v beta verzi a tak web je komplet částečně v ruštině (hned po vydání článku se horní menu objevilo v angličtině). Nicméně to ničemu nevadí, jelikož potřebujeme znát hlavně pozici sledovaného a to se nám velmi dobře na mapě ukazuje. Zde v příkladu na obrázku nás například sledující zastihl při odpočinku u přepadu rybníka Rožmberka.

4

Vpravo na mapě je pak malé informační okno. Znalci ruštiny budou v této chvíli, než dojde k přeložení webu, ve výhodě a pro ostatní jsem se pokusil zobrazované informace přeložit.

5

Nastavení

OsMo modul má některé nastavitelné vlastnosti v Nastavení. Možnost notifikací připojení a odpojení do skupin nás nyní nezajímá a tak zbývá ještě možnost nastavení intervalu logování. Jelikož se data o pozici odesílají přes datové připojení (2G, 3G), bude pro někoho zajímavé množství odesílaných dat kvůli FUPu. Interval logování je nastavitelný od 0 sekund (kdy se odesílají data neustále) přes 1-60, 90 sekund, až k 2.,3. a 5. minutám, což je maximum. Neměřil jsem přesnou hodnotu jednoho spojení, ale jak je vidět z výpisu mých dat, odeslalo se přes GPRS při mé tři a půl hodinové jízdě 33,1KB.

6

Z prohlížeče jsem zjistil že celkový počet odeslaných pozic byl 115. Jednoduchým výpočtem (33.1 x 1024)/115 zjistíme, že se odesílá průměrně 300B dat na jedno spojení. Pokud tedy pojedete dejme tomu čtyři hodiny na kole a interval logování budete mít nastaven na 60 sekund spotřebujete přibližně 70KB dat.

Posted in Recenze a testy on čvn 07, 2014.

Štítky: navigace , online , Latitude , osmo , beta , FUP , monitoring , modul