image

Blog

Příspěvek

Blog > Návody > Vykreslovač TuristCZ v.1

Vykreslovač TuristCZ v.1

tur-cyklo-josm.png

Toto bude velmi krátký příspěvek o tom, jak se mi zastesklo po lepším vykreslovači. Vykreslovač chůze se mi ve v.3 velmi líbil, ale byl tvořen jako nezávislý/statický a v době, kdy OsmAnd neobsahoval turistické trasy. Nyní již trasy v mapách jsou a tak není nutné vykreslovače z té doby používat. Dokonce je to lepší, jelikož nepřicházíme o nové možnosti nastavení nových detailů mapy. Jakmile ale přepnu na vykreslovač výchozí, objeví se problém na který jsem již upozorňoval v minulosti.




Jak píšu v úvodu, posteskl jsem si nad zobrazením našich turistických tras, kdy bylo ale ještě nutné vytreslovač tvořit ručně. Největší problém mám s barvou zeleně (lesy, křoví, louky). Nemohu si pomoci, ale výchozí barvy mi připadají trochu jako omalovánky (ne nepodobné výchozím barvám v OSM mapách). Navíc se na nich ztrácí naše zelené turistické trasy, což chápu, že zbytku světa příliš nevadí. Ale mně ano a v tomto kontextu jsem začal tvořit nový vykreslovač…

TuristCZ v.1

Pojmenoval jsem ho jinak než všechny předchozí naše vykreslovače, abychom se do toho nezamotali. Je zatím velmi jednoduchý. Upravuje jen barvy lesů, křoví, luk a polí, ale je dynamický a tím pádem moderní. Je (a bude) totiž stále závislý na zobrazovači default (od 1.9 pojmenovaný osmand), takže obsahuje (a bude vždy obsahovat) všechny jeho nezměněné statické vlastnosti, ale i nastavené vlastnosti zobrazování (například povrchy cest, apod). Přesto, že jsem ho pojmenoval Turist není, jak ostatně vyplývá z řádek výše, vhodný jen pro turistiku, ale další úpravy budou k (hlavně pěší) turistice směřovat. Prozatím ponechávám beze změny cesty, neboť ty se teď jěště mohou ve výchozím zobrazovači měnit, jelikož se na nich pracuje (počkám si jak budou vypadat ve finální 1.9), ale počítám s jejich změnou podobně, jako tomu bylo v zobrazovačích chůze (zesílení linek).

1 2

Na obrázcích je vidět porovnání (po zvětšení přepínejte mezi nimi šipkami) vykreslovače default (osmand) a TuristCZ. Někomu se mohou výchozí barvy líbit, pro toho tento příspěvek není, komu se ale líbí více trochu odsaturované a změněné barvy, pro toho je zobrazovač k dispozici ke stažení.

Kompatibilita

Vykreslovač funguje pouze pod poslední vývojovou verzí. Takže pokud používáte stabilní 1.8.3 free nebo plus, nebude zatím, až do aktualizace na 1.9, správně fungovat.

Instalace

Tentokrát je vše velmi jednoduché. Na hlavní stránce vpravo si vykreslovač stáhněte a rozbalte do adresáře osmand/rendering na sd kartě nebo podle umístění souborů OsmAndu (Nastavení – Obecné – Adresář pro data). Pak jen ve vybraném profilu stačí přepnout (Nastavení mapy – Vykreslování mapy – Vektorový vykreslovač) na TuristCZ.

TuristCZ-v.1

Posted in Návody on říj 05, 2014.

Štítky: OSM , turistika , KČT , vykreslovače