image

Blog

Všechny příspěvky

  • OsmAnd 3.8: Vylepšené plánování

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Novinky on lis 28, 2020.

    info.png

    Plánování GPX trasy, nebo chcete-li stopy, doznalo v této verzi znatelného vylepšení. Nyní se již aplikace chová jako plnohodnotný plánovač a vytvoření GPX trasy se tak stalo hračkou. Zobrazení GPX lze nyní trochu lépe nastavit. Nastavení obsahuje tloušťku čáry, její barvu, ikony a dělení, které již v nastavení bylo.

    Štítky: aktualizace , GPX , trasy , cyklotrasy , plánování , body na trase

    Číst dále


  • OsmAnd 3.7: Mapy svahů

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Novinky on čvn 08, 2020.

    info.png

    Největší novinkou verze 3.7 je bezpochyby přidání offline mapy svahů. Jedná se o další stažitelnou mapovou vrstvu, která po získání zobrazí ve vrstvě terénu. Je tak na vašem výběru, zda si vyberete stínování nebo zobrazení gradientu svahů. Wikipedii lze nově zobrazit pouze ve vyjmenovaných jazycích.

    Štítky: Wikipedie , aktualizace , GPX , profily , stínované hory , oblíbené , svahy

    Číst dále


  • OsmAnd 3.6: Dálniční výjezdy

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Novinky on bře 05, 2020.

    exit.png

    OsmAnd 3.6 přináší opět vylepšení profilů. Nyní je možné změnit klidovou ikonu i ikonu pohybovou a další nastavení profilu. Profil je také možné resetnout do výchozího stavu. Také se v této verzi objevilo zobrazování čísla výjezdu/exitu z dálnice. Jo a ... kdo se chystá na výlet na Antarktidu, bude také potěšen.

    Štítky: aktualizace , navigace , profily , dálnice , výjezd , kategorie

    Číst dále


  • OsmAnd 3.5: Vylepšené lyžování

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on lis 28, 2019.

    ski.png

    Osmand 3.5 přichází na zimu a přináší v souvislosti s tím, mimo opět vylepšené nastavení profilů, hodně zlepšený profil Lyžování. Nejen že je nyní zobrazena strmost sjezdovky, ale i profil a její obtížnost. Jako další novinka by se dala zmínit možnost skrytí nadzemních objektů a nový dialog pro stahování mapových podkladů.

    Štítky: profily , trasy , lyžování , zimní

    Číst dále


  • První spuštění OsmAnd

    Doba čtení: 9 minut

    Posted in Návody on zář 22, 2019.

    navod.png

    Tento článek je určen hlavně začátečníkům, nejlépe těm, kteří drží OsmAnd v ruce poprvé. Jsem si vědom, že začátečník, zvláště pokud třeba chybně zapne hned všechny moduly, aby o „něco nepřišel“, se pak v nabídkách těžko orientuje, a nemusí tak najít ani základní nastavení navigace z bodu do bodu. Pokusím se tedy pomocí tohoto článku provést nového uživatele počátečními úskalími s nastavením programu a pomoci s prvním spuštěním navigování do cíle a to několika způsoby. Návod byl aktualizován pro OsmAnd verzi 3.4

    Štítky: offline mapy , GPX , navigace , profily , vrstevnice , první kroky

    Číst dále


  • OsmAnd 3.4: Vlastní profily

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Novinky on čvc 12, 2019.

    info.png

    Hlavní novinkou OsmAnd 3.4 je především návrat funkce zapnutí obrazovky, která byla zrušena k valné nelibosti uživatelů. Dále se objevily vlastní profily. Vlastní profil vždy vychází ze statického profilu a lze u něj nastavit barvu a ikony. Také je nyní možné ovlivnit čas trasy nastavením rychlostí profilů.

    Štítky: profily , rychlost

    Číst dále


  • Detaily plánované trasy

    Doba čtení: 4 minut

    Posted in Návody on bře 08, 2019.

    navod.png

    Plánování tras se v posledních verzích OsmAnd stále vyvíjí, především pro pěší a cyklo turistiku je plánování na čím dál vyšší úrovni. Tam jsou tské dnes popisované detaily plánované trasy mnohem užitečnější než třeba u automobilové nebo lodní navigace. Rychlé cíle zase zvyšují user experience, čili to, jak pohodlně se uživatel aplikace dostane k cíli nějaké akce, v našem případě naplánování trasy pro navigaci. Níže si obojí trochu blíže popíšeme a na obrázcích prohlédneme.

    Štítky: aktualizace , GPX , navigace , turistika , trasy , plánování , povrch cesty , rychlé cíle , strmost , typ cesty

    Číst dále


  • OsmAnd 3.0: Cestovní průvodce

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on kvě 23, 2018.

    info.png

    Snad v této aktualizaci oceníte, na rozdíl ode mě, nějakou z nových funkcí aplikace. Za mě mohu říci, že bych radši kdyby se pořešily staré neduhy, než přidávat nové a nové funkce. Rychlost překreslování mi připadá stále nic moc, offline navigace na velké vzdálenosti stále pomalá a na ještě vetší nemožná.

    Štítky: Wikipedie , aktualizace , GPX , OsmAnd Live , Wikivoyage

    Číst dále


  • OsmAnd 2.9: Úpravy vzhledu

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Novinky on úno 10, 2018.

    info.png

    Aktualizace OsmAnd 2.9 přináší několik úprav, které se především týkají vzhledu, ale přibyly i nové funkce, které nejsou viditelné na první pohled. Přibylo například užitečné okno na zadání souřadnic pro vytvoření značek. Některé novinky jsem vytípal do obrázků na konci příspěvku.

    Štítky: OSM , POI , aktualizace , turistika , trasy

    Číst dále


  • OsmAnd 2.7: Modul Mapillary

    Doba čtení: 3 minut

    Posted in Novinky on čvc 31, 2017.

    info.png

    Aktualizace na OsmAnd 2.7 přináší několik novinek. Není to sice nijak velká nálož, nicméně všechny jsou pro nás koncové uživatele dobře viditelné a také užitečné. Rozdělení tras do intervalů je zase o něco lepší, Mapillary je výborný modul pro online zobrazování sdílených fotek míst, ale nejlepší novinka je asi přece jen pravítko. Na poslední dvě nové vlastnosti se mrkneme blíže. Jo a zakulatily se nám ikony

    Štítky: aktualizace , pravítko , modul

    Číst dále