image

Blog

Všechny příspěvky

  • Barevné upozornění na odbočku

    Doba čtení: 1 minut

    Posted in Novinky on úno 24, 2012.

    info.png

    Autoři se nám, zdá se, zhlédli v barvách a to je jistě dobře. Nejenže se nedávno objevil nový vektorový vykreslovač high-contrast-roads, který parádně zvýrazňuje cesty při navigaci po silnicích, ale nyní se objevily také nové barevné výplně navigačních šipek, které upozorňují na příští odbočku.

    Štítky: navigace , barvy

    Číst dále


  • Barvy navázány na zálohy

    Doba čtení: 3 minut

    Posted in Novinky on úno 22, 2012.

    info.png

    Možná si vzpomínáte, jak jsem v návodu na aktualizaci offline dat popisoval barvy stahovaných mapových podkladů. Také jsem si trochu posteskl, že při odzálohování mapy před aktualizací dojde ke zrušení této barevné funkcionality. Naštěstí byly kritiky vyslyšeny a nyní se barvy trochu rozšiřují.

    Štítky: offline mapy , barvy

    Číst dále


  • Live tracking [3]: Trasujeme nejen česky

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Návody on úno 09, 2012.

    navod.png

    Protože mám vazbu na Pavola, jednoho z vývojářů, jemuž také touto cestou děkuji za odezvu, zeptal jsem se ho, zda se nebude něco na výstupu měnit a byl jsem ujištěn, že určitě ne. Rozhodl jsem se tedy dokonat dílo vlastními silami. Zdá se, že se to podařilo a skript funguje v českém prostředí i s případným českým datumem.

    Štítky: trasy , vývoj , live tracking

    Číst dále


  • Live tracking [2]: Hrajeme si s výstupem

    Doba čtení: 5 minut

    Posted in Návody on úno 07, 2012.

    navod.png

    Minule jsem s pomocí wiki předvedl, jak je možné přenášet data o pozici do Google dokumentů a na konci článku jsme se s mírným zpožděním dozvěděli, že byl i opraven bug s omezením rozlišení, což zase ale navíc přineslo problém s desetinnou tečkou. S tím jsme se ale už poprali v minulém článku. Dnes se podívejme, jak si výstup na mapu ještě vylepšit. Bude nás zajímat rychlost, čas a profil.

    Štítky: online , trasy , live tracking

    Číst dále


  • Live tracking [1]: Ukládání trasy na web

    Doba čtení: 4 minut

    Posted in Návody on úno 06, 2012.

    navod.png

    V nedávné vývojové verzi se objevila možnost online záznamu trasy pomocí webové služby. Je tak možné si pozici třeba jen zaznamenávat pro případné pozdější využití, nebo sledovat online pohyb na mapě, případně použít jinou nebo napsat vlastní aplikaci pro použití záznamů.

    Štítky: online , trasy , live tracking

    Číst dále


  • Offline vrstevnice 20 m

    Doba čtení: 3 minut

    Posted in Návody on led 21, 2012.

    vrstevnice.png

    Zatím byly offline mapy OsmAndu orientovány spíše na silnici, a cyklistům a pěším nedopřávaly takový komfort, který by si zasloužili. To se ale mění. Nyní je možné si do mapy nahrát separátní mapu vrstevnic. Sice jen s rozlišením 20 metrů, ale lepší než nic, no ne?

    Štítky: offline mapy , openmaps , turistika , vrstevnice

    Číst dále


  • OsmAnd Ski: hurá na hory!

    Doba čtení: 4 minut

    Posted in Návody on led 20, 2012.

    ski.png

    Na marketu se objevila offline mapa sjezdovek pro navigaci OsmAnd. Samotná mapa se získá přes modul OsmAnd-ski, který se instaluje jako samostatný program a objeví se tak po instalaci v menu. Po dokončení instalace se musí program spustit a teprve přes jeho rozhraní se stahuje mapa do mobilního zařízení. Mapa má velikost přibližně 11MB a dá se stáhnout i přes pomalou linku.

    Štítky: offline mapy , navigace , profily , sport , lyžování , zimní

    Číst dále


  • Offline mapy – instalace a aktualizace

    Doba čtení: 11 minut

    Posted in Návody on led 18, 2012.

    navod.png

    V navigaci OsmAnd si můžete vytvářet vlastní offline mapy a nebo používat ty před-připravené týmem OsmAnd. Tyto připravené mapy jsou vytvářené stejným způsobem, jen nejsou „včerejší“, obvykle jsou ale novější než několik měsíců, což je pro běžné potřeby dostačující. Hlavně jsou ale již připravené a stažení se provádí přímo z aplikace, což usnadňuje jejich instalaci, případně aktualizaci. Dnes si ukážeme právě práci s těmito před-připravenými mapami.

    Štítky: body zájmu , OSM , POI , offline mapy , aktualizace , GPX

    Číst dále


  • Body z Wikipedie v OsmAnd+

    Doba čtení: 2 minut

    Posted in Návody on led 13, 2012.

    navod.png

    V OsmAnd+ máme novinku. Je jí zobrazení bodů POI (bodů zájmu) z Wikipedie na mapě, stejně jako ostatních POI ve vrstvě bodů. Samozřejmě je zde ještě bonus, detailní popis bodu, který lze získat z popisu bodu. Vše si ukážeme v rychlém návodu, jak body přidat a používat.

    Štítky: body zájmu , POI , Wikipedie

    Číst dále


  • Výroba vlastní vektorové offline mapy

    Doba čtení: 3 minut

    Posted in Návody on led 07, 2012.

    offline.png

    Toto je původní návod, aktualizovaný v září 2012. Postup je proti původnímu jen trochu změněn, jelikož se změnilo menu OsmAndMapCreatoru a také se změnily velikosti souborů map a dočasných souborů (v září 2012 se změnila cesta k extraktu). Při posledních testech fungovala i vývojová verze bez problémů a tak už není potřeba používat původně doporučovanou verzi 0.5.1, proto jsem text vypustil

    Štítky: OsmAndMapCreator , offline mapy

    Číst dále