image

Blog

Příspěvek

Blog > Návody > Stínované hory v OsmAnd 1.1.2

Stínované hory v OsmAnd 1.1.2

stinovani.png

Jak se blíží vydání další verze OsmAnd, začínají se objevovat také novinky. A jako obvykle nejsou zanedbatelné. Hlavním trhákem je podle mého názoru stínování hor jako offline překryvná vrstva. Když k tomu připočítáme již stávající možnost přidat vrstevnice ….. kdeže jsem to psal, že bude dlouho trvat než z OsmAndu bude turistická navigace?? No dávno to není a jsme zase o velký krok blíž.




Podívejme se jak stínování hor zprovoznit. Než začneme stahovat samotné mapové podklady je potřeba spustit modul Online mapy … ne nebojte, jedná se skutečně o offline překryv. V nastavení – offline data – vyberte typ map (zatím ve vývojové verzi nepřeložený) Hillshade overlays, jako je to vidět na druhém obrázku.

1 2

Zde si jako obvykle ve standardních mapách vyberte mapové podklady ke stažení a mapy stáhněte. Na příkladu je vidět, že mám již nějaké mapy stažené. Po stažení se přesuňte na mapu a zvolte výběr mapy (modrým glóbem v pravém horním rohu, pokud ho tam nemáte, zapněte si ikonu v nastavení obrazovky …. ozubené kolo vpravo nahoře). Ve výběru map zvolte Překryvnou mapu.

3 4

Vyberte jeden ze stažených podkladů. Já vybírám Slovensko.

5 6

V ten moment se zobrazí na mapě stínování s posuvníkem kterým se nastavuje sytost stínu. Posuňme tedy posuvník do polohy která vyhovuje našim představám a posuvník vypněte křížkem vpravo od něj.

7

Na závěr ještě porovnání mapy bez stínování a se zapnutým stínováním hor.

8 9

Posted in Návody on úno 07, 2013.

Štítky: offline mapy , turistika , vrstevnice , stínované hory