image

Blog

Příspěvek

Blog > Návody > České turistické trasy v OsmAnd

České turistické trasy v OsmAnd

tur.png

Pěší turistické trasy KČT v offline mapě již konečně nejsou tabu a jsem rád, že bylo v OsmAndu dosaženo možnosti zobrazení. Kdo sleduje fórum ví, že se o to zasloužil především uživatel s přezdívkou prqek, který pozměnil OsmAndMapCreator tak, že je nyní možné získat tyto trasy z osm dat a poté je úpravou zobrazovače v navigaci zobrazit. Samozřejmě se zobrazí jen to, co v OSM mapách je, a tak zvláště nyní, když se přechází na relace, nemusí být zobrazeny všechny. Samozřejmě ale budou postupně přibývat, sám jsem jich mnoho okolo svého bydliště do OSM map dokreslil.




Pozn.: Uvedený návod již není potřeba, nyní jsou trasy nativně OsmAndem podporovány.

Jednoduchý návod na zprovoznění

Takže jak zobrazení dosáhnout. Jako první uvedu tu ta lehčí možnost. Data jsem pro ČR a OSM map vyseparoval a připravil, a tak bude jejich zprovoznění velmi lehké. Data budu průběžně aktualizovat a tak stačí jednou za čas si data stáhnout odsud. Druhý způsob bude pro toho, kdo bude chtít data aktuálnější, nebo bude chtít provádět nějaké další pokusy.

Turistické trasy

Jako první úkol je potřeba nahrát připravená data s cestami do zařízení. Stáhněte si a rozbalte turistické trasy z linku níže a nahrajte soubor Cz-kct.obf přímo do adresáře osmand/ na svém zařízení. Umístění aktuálního adresáře osmand je možné zjistit z Nastavení – Obecné – Adresář pro data.

Stažení tras

Zobrazovač

neboli renderer má na starosti převedení dat z digitální podoby na zobrazení na displeji tak, aby se data dala dobře z mapového zobrazení číst. Ač se úkol přípravy nastavení zobrazovače zdá snadný, není to ve skutečnosti příliš lehké. Některé barvy, jako třeba žlutá, jsou hůře vidět a tak přijde na řadu experimentování. Ještě horší je situace v překryvu tras. Zde jsme narazili na hranice technických možností zobrazovače a tak je momentální výsledek dosti kompromisní řešení, i když funkční.

Pochopitelně zde stažitelný zobrazovač není dogma a tak si zdatnější uživatel může soubor upravit podle svého, a tak si sám zobrazování tras upravit, případně se s námi o výsledek podělit.

Zde je k dispozici můj zobrazovač s názvem „turisticke“ (nově také „turisticke2“), je závislý na zobrazovači „chuze“ (představeném v článku Jak nezabloudit v lese) a tak oba soubory rozbalte do do umístění osmand/rendering na svém přenosném zařízení s OsmAndem. Umístění aktuálního adresáře osmand je možné zjistit z Nastavení – Obecné – Adresář pro data.

Zobrazovač turisticke v.1 s přerušovanými linkami (popis a obrázky níže)

Zobrazovač turisticke v.2 s plnými linkami (popis a obrázky níže)

Pak při zobrazení mapy v nastavení (ozubené kolo vpravo nahoře) vyberte Rendering style a vyberte zobrazovač turisticke.

1 2

Připravil jsem rovnou druhou verzi zobrazovače chuze, jelikož mi trochu vadily samotné barvy silnic, které nejsou pro chůzi tak důležité a přitom byly příliš výrazné a tak se dost míchaly s barvami tras. Rovnou jsem s tím i zesvětlil lesy, čímž se zvýraznily nejen turistické trasy, ale rovnou i cesty a upravil barvu silnic v konstrukci a plánovaných jelikož jsou také přerušované a daly se snadno splést s turistickými trasami. Zobrazovač turisticke zustavá stejný. Obrázky této druhé verze najdete v další sekci.

Zobrazovač chuze v.2

9.9.2012 – dnes jsem upravil zobrazovač chuze na verzi 3. Upravil jsem polní cesty, jelikož to stále nebylo ono a v terénu se pletly. Nyní je to tak, že čím mají delší čáru a menší mezeru tím jsou pevnější. Dále jsem ztmavil na hnědo-černou ty cesty, které mají vyplněn tag Typ cesty (pokud nemají, zůstala barva původní), naopak pěšiny byly více zčerveněny, mírně zeslabeny a zmenšil jsem jejich čáry a zvětšil mezeru. Je to vše vidět na obrázku. Například u Kamenného vrchu cesty nemají vyplněný tag a tak jsou hnědé se standardním přerušováním, naopak u Větrníku mají tag vyplněn a tak jsou tmavší, a přerušování mnohem lépe odráží typ, resp. kvalitu cesty.

Aktuální zobrazovač chuze v.3

3 4

Zobrazení na mapě

Nyní by se vám již měly trasy zobrazit tak, jak to vidíte na obrázcích níže. Pokud ne, přečtěte si znovu pořádně postup a opakujte ho.

Zobrazovač je nastaven tak, že jsou barvy tras částečně průhledné, aby turistické trasy nekryly přerušované čáry samotných cest, které vyjadřují stupně kvality cesty (od jedné do pěti). Turistické značení je přerušované a i když se překrývají s jinou barvou trasy, zobrazovač vždy ukáže trasy vůči sobě trochu posunuté a proto se nikdy vzájemně zcela nezakryjí. Šířka a délka přerušovaných čar se zvětšuje s postupným zoomováním mapy. Zobrazení chuze v.1 + turisticke v.1 vypadá takto

5 6

Zobrazení chuze v.2 + turisticke v.1 vypadá takto

7 8

Pro toho kdo preferuje plnou nepřerušovanou barvu tras, jsem připravil zobrazovač s plnými čarami a není to vůbec zlé. Samozřejmě při souběhu tras dochází k míchání barev, což ale nemusí až tak moc vadit. Modrá barva byla více zprůhledněna a trochu i červená, aby se srovnaly rozdíly jejich výraznosti. Tloušťka všech linií byla malinko zvětšena. Výsledek posuďte sami. Stahovat můžete v horní části příspěvku.

Aktuální zobrazení chuze v.3 + turisticke v.2

9 10

Pro toho kdo by chtěl experimentovat s vlastním zobrazovačem upozorňuji, že po výměně xml je třeba zcela restartovat OsmAnd křížkem.

Výroba vlastní mapy

Tato část je určena pouze uživatelům, kteří si chtějí data sami stahovat z OSM a nestačí jim výše uveřejněný soubor s mapou.

Stáhnutí a separace dat

Nejdříve je potřeba stáhnout osm data z Geofabriku . Z nich pak vyseparovat samotné trasy pomocí osmfilteru příkazem:

./osmfilter32 czech_republic.osm --keep="operator=cz:K*" >cz-kct.osm

Výroba mapy

K samotnému vyrobení mapy je potřeba OsmAndMapCreator, kde je potřeba přidat někam do rendering_types.xml tuto část

<category name="kct">
   <type tag="kct_red" value="" minzoom="8" relation="true"/>
   <type tag="kct_green" value="" minzoom="8" relation="true"/>
   <type tag="kct_blue" value="" minzoom="8" relation="true"/>
   <type tag="kct_yellow" value="" minzoom="8" relation="true"/>
</category>

Ve Window – Settings do řádku Rendering types (xml config to extract osm data) file path zadat rendering_types.xml a nebo celou cestu k souboru, pokud je v jiném adresáři.

Pak stačí zaškrtnout pouze Build map index a načíst cz-kct.osm. Tím vznikne Cz-kct.obf, který stačí nahrát do zařízení.

Jak vytvářet trasy v OSM

Trasy v OSM vytvářejte jako relace a dbejte zapsání tagu operator s hodnotou cz:KČT a tagů kct_blue kct_yellow kct_green a kct_red, tak se budou trasy správně propagovat do našich map v OsmAndu. Trasa by měla vypadat podobně jako tento příklad.

11

V prohlížeči na PC je možné turistické trasy vidět na této adrese http://mtbmap.cz/

Posted in Návody on zář 01, 2012.

Štítky: OsmAndMapCreator , turistika , trasy , KČT , vykreslovače