image

Blog

Příspěvek

Blog > Návody > Vytváření tras v JOSM snadněji

Vytváření tras v JOSM snadněji

trasa.png

Před pár dny mě Michal v příspěvcích u článku o turistických trasách upozornil na možnost rozšíření menu související s českými turistickými/cyklo trasami. Jal jsem se tedy hledat, zda se jedná o rozšíření neboli plugin nebo něco jiného … ale nakonec je nastavení překvapivě přímo v JOSM. V tomto krátkém návodu si ukážeme jak menu o možnost lehkého vytváření tras rozšířit a také jak potom novou trasu (relaci) vytvořit.




Rozšíření menu

Přidání položek do menu provedeme v menu Upravit – Nastavení (F12) nebo přímo ikonou nastavení v horní liště programu, jak je to vidět na obrázku.

1

Poté je třeba vybrat záložku Nastavení mapy (1). Z nabídky předvoleb pak vybrat položku Czech hiking routes (2) a přidat položku do seznamu Aktivních předvoleb šipkou (3). Poté stačí stisknout OK (4) a restartovat JOSM.

2

V menu přesvoleb se po restartu JOSM objeví dva nové seznamy předvoleb Pěší trasy KČT a Cyklotrasy KČT.

3

Vytvoření trasy pomocí menu Nyní si vytvoříme novou trasu. Můžete v editoru vybrat část trasy kliknutím na silnici nebo cestu, nebo i celou trasu složenou z více částí, ale pro začátek nemusí být vybráno také klidně nic. Pak vyberte odpovídající typ a barvu trasy jak je vidět na předchozím obrázku. Já jsem vybral zelenou turistickou trasu. Po kliknutí na položku menu se zobrazí dialog pro nastavení jména trasy (1). Obvykle se název skládá z názvu startu a cíle, ale pokud název neznáte není bezpodmínečně nutné ho zadávat. Pak stiskněte Nová relace (2), čímž se relace vytvoří.

4

Jak jste si možná všimli na předchozím obrázku je možné trasu označit již při zřízení jako kompletní. Toto pole zaškrtněte jedině v případě, že se chystáte trasu zcela zkompletovat. Ale i když volbu zaškrtnete a trasu z nějakého důvodu dokončit později nemůžete, nic se neděje dále si ukážeme jak volbu změnit.

Nyní jsme, jak je vidět na dalším obrázku, vytvořili novou relaci a zde již je vidět zřejmá výhoda použití nového menu. Všechny potřebné volby jsou již v relaci přednastavené a tak není třeba editovat atributy relace ručně.

5

Já měl na počátku vybranou jednu cestu a ta jak je vidět se rovnou stala součástí relace. Toto se stane i pokud by bylo vybráno více cest před vytvořením relace a všechny části se automaticky stanou členy relace.

Pokud, jak jsem psal výše, jste zaškrtli volbu zkompletování trasy a trasu zcela dokončit nemůžete, stačí hodnotu klíče complete nastavit na no.

6

Dále se již postupuje standardním postupem jako u každé relace, tedy přidádím jednotlivých členů a uložením relace s následným odesláním změn na server.

Posted in Návody on čvc 25, 2013.

Štítky: OSM , turistika , KČT , cyklotrasy , KST , JOSM