image

Blog

Příspěvek

Blog > Novinky > Blíží se vydání OsmAnd 0.8

Blíží se vydání OsmAnd 0.8

ico Blíží vydání OsmAnd 0.8, proto jsem se zběžně podíval na to, co se od minulé verze změnilo, a byl jsem docela mile překvapen. V první řadě se nám vrátila offline navigace, což ale postřehli pouze ti, kdo používají vývojovou verzi, jelikož byla na čas vyřazena z funkcí programu.

Když už jsem u té navigace, samozřejmě jsem jí zkusil a zdá se trochu vylepšila. Zkusil jsem pokusně zadat trasu cca 160 km dlouhou, což by minulá verze nezvládla a nejspíš by spadla na přetečení paměti. Dobrá zpráva je, že cestu skutečně v pořádku našla, tou špatnou je bohužel doba takového výpočtu, který se pohyboval v řádu minut a těchto necelých dvě stě kiláků jí trvalo odhadem dvě minuty na Galaxy Nexusu. Na době výpočtu by chtělo opravdu ještě zapracovat. Ano, dá se namítnout, že testuji ještě vývojovou verzi, ale mám obavy, že se rychlost příliš nezlepší. Je také potřeba stáhnout nová mapová data, staré verze map již nejsou v této verzi podporovány.

Jedna z věcí která se graficky vylepšila a objevily se i nové funkce, je kontextové menu Možnosti bodu, ať už aktivované z menu, nebo přímým podržením prstu na mapě a následným tapnutím na bublinu polohy bodu.

1

Dále je možné v módu zobrazení trasy prohlížet seznam odboček trasy s náhledem na mapě. Jsou k tomu určeny ikony v dolní části mapy, kdy šipky slouží k přepínání mezi odbočkami a písmeno „i“ k náhledu na samotný textový itineráři. Odbočky se zobrazují na mapě jako bubliny s popisky … velice příjemné 😉

2

V samotném itineráři také dochází ke změnám, nejen na první pohled patrné barevné změny, ale možnost si trasu uložit do GPX.

3

Pozorní čtenáři si už z předchozího náhledu všimli, že se nám v OsmAndu objevily kruhové objezdy, což je velice chvályhodné a myslím už i očekávané, když zabrousíme ke konkurenci, která využívá také OSM. Na obrázku je vidět příští odbočka nejen jako kruhový objezd, ale i číselně vyjádřené pořadí sjezdu z něj. Pod příští odbočkou, je umístěna ještě následující odbočka jako malá ikona. Pokud používáte hlasovou navigaci, ta funguje správně a též upozorňuje na pořadí sjezdu na kruhovém objezdu.

Z obrázku níže je tedy patrné, že přijde kruhový objezd na kterém je třeba odbočit na druhém výjezdu a po 1,4km bude následovat další kruhový objezd.

4

O správci modulů, do kterého se přesunulo mnoho nastavení, jsem se již zmiňoval v předchozím článku, takže si ho jen připomeneme na obrázku.

5

OsmAnd obsahuje samozřejmě další drobná vylepšení, třeba grafické menu mapových dat

6

… nebo popisky záložek ve vyhledávacích akcích a další.

7

Myslím je na co se těšit.

Posted in Novinky on čvn 26, 2012.

Štítky: GPX , navigace