image

Blog

Příspěvek

Blog > Návody > Parkovací asistent [modul]

Parkovací asistent [modul]

parking.png

Dnes se podíváme na jednu z připravovaných novinek OsmAndu a to Parkovacího asistenta. No on se vlastně modul takto nejmenuje, ale jmenuje se Místo parkování. Mně se ale víc líbí název Parkovací asistent a tak ho budu dále používat. Nakonec do finální verze se může ještě lecos změnit, takže na názvu příliš nezáleží.




K čemu to?

Určitě jste si už někdy položili otázku, „Kde vlastně to auto mám?“, když jste chtěli najít svého plechového miláčka (osobně radši používám slovo plechovka, ale chápu, že někdo v „nich“ našel něco, co já ne) po návratu z výletu nebo nákupu v cizím místě, nebo „Do kolika že to mám to parkování?“. Tyto otázky se pokouší odpovědět Parkovací asistent, a přidat ještě něco navíc.

Vytvoření parkovacího místa

Zapnutí funkce se provádí v nám již známém Správci modulů, s kterým jsme si potykali ve verzi 0.8, kde vidíte modul jako poslední dole. Po zapnutí modulu není potřeba restartovat OsmAnd a modul začne pracovat ihned.

1

Přidání místa parkování se objeví v menu Možnosti bodu jako položka s názvem Označit bod jako místo parkování. Tím pádem je jasné, že není nutné na místě přímo stát, ale lze označit kdykoli jakýkoli bod. Jestliže chcete přidat parkovací bod, tapněte dlouze na mapu a pak na bublinu s polohou, nebo vyvolejte menu Možnosti bodu a stiskněte volbu označení parkovacího bodu.

2

Nyní se vám nabídne volba mezi dvěma druhy parkování.

3

První z nich zaznamená pouze bod do mapy a ten druhý vám nabídne ještě další dialog, na výběr času parkování.

4

K cěmu je dobré nastavení doby parkování? To zjistíte vzápětí po použití, kdy se otevře další dialog, již před-připravené události v kalendáři, jenž má již všechny náležitosti vyplněné a tak teoreticky stačí jen potvrdit. Obávám se ale, že to má drobný háček v čase, který je přednastaven do kalendáře. Začátek události je defaultně nastaven na čas konce parkování a tak doporučuji si upravit upozornění na událost patřičně předem, abyste stihli také k autu dojít. Záleží totiž na tom, jaké máte výchozí nastavení upozornění kalendáře, které OsmAnd nenastaví, jelikož nemůže vědět jak se daleko vzdálíte od parkovacího bodu.

5

Po nastavení bodu se na mapě zobrazí ikona parkovacího bodu, buď neomezeného…

6

…nebo časově omezeného s hodinami v pozadí. Nyní již je možné vyrazit na výlet nebo nákupy a zapomenout na auto.

7

Nalezení parkovacího místa

Samotné pozdější nalezení auta je možné realizovat pouhým nahlédnutím do mapy, nebo pěší navigací. V první řadě se podíváme na displej a zjistíme jak je parkovací bod daleko. Informace o tom se nám objeví v pravé horní oznamovací oblasti OsmAndu, kde nyní na našem příkladovém obrázku můžete vidět vzdálenost parkování 664 metrů vzdušnou čarou.

8

Kliknutím na záložku s nápisem vzdálenosti se přesuňte na bod parkování.

9

Nyní když máte na mapě zobrazen parkovací bod jako aktuální a chcete se k němu navigovat pomocí OsmAndu, vyvolejte možnosti bodu a nastavte bod jako cílový.

10

A jako běžně nechte OsmAnd nalézt cestu k parkovacímu bodu pro pěší. Vpravo nahoře v oznamovacích záložkách pak je vidět přepočítaná vzdálenost k parkovacímu místu, která se nám změnila na 722 metrů, jelikož po silnici je to dále než vzduchem a zároveň se zobrazí ostatní informace o navigaci.

11

Po nalezení parkovacího místa je možné již parkovací bod smazat přes příruční menu stisknutím volby Smazat místo parkování.

12

Volbu je nutné potvrdit v následném dialogu.

13

V případě, že jste měli aktivované parkování časové, zobrazí se ještě upozornění na událost v kalendáři.

14

Závěr, jak to funguje v praxi?

Velice dobré je, že parkovací bod je v OsmAndu zobrazen trvale, dokud ho ručně nesmažete. Takto je možné kdykoliv navigaci vypnout, a zapnout třeba až při návratu zpátky k vozidlu. Zdá se, že tato funkce je již téměř funkční a velice dobře použitelná, i když zatím dochází ve vývojové verzi k ojedinělým výpadkům, kdy ikona parkování není zobrazena a musí se OsmAnd restartovat. To samozřejmě přisuzuji tomu, že je modul stále ve vývoji a do stabilní verze bude chyba pochopitelně opravena.

Pokud se do finální verze něco změní, pokusím se článek aktuálně opravovat dle skutečnosti.

Edit: Změnilo se pouze to, že modul je distribuován samostatně.

Posted in Návody on čvc 04, 2012.

Štítky: navigace , parkování , modul