image

Blog

Příspěvek

Blog > Novinky > OsmAnd 2.2: Regiony

OsmAnd 2.2: Regiony

info.png

Změna vzhledu ve kterém se nese verze 2 pokračuje i v aktuálně vydané verzi 2.2. A nemění se pouze vzhled, máme zde zcela přepracovanou stránku stahování, kterou jsem v minulosti musel často kritizovat pro nepřehlednost přepínání typů map. Tomu je nyní konec, jak si za chvíli ukážeme. Domovskou obrazovku si můžeme nyní nakonfigurovat, jak jsem již popisoval v předchozím příspěvku. Nuže, podívejme se co nám hezkého nová verze přinesla, a možná i jedno nemilé překvapení…




Nejdříve oficiální seznam změn

  • nové kontextově závislé rozhraní pro označení umístění na mapě a ostatních obrazovkách
  • obrazovka mapy je nyní spouštěná přímo, pokud není zvoleno ‚Zobrazit domovskou obrazovku po startu‘
  • konfigurace karet zobrazovaných na domovské obrazovce
  • domovskou obrazovku je možné obejít, pokud preferujete ovládání aplikace přes menu
  • regiony, pro něž chcete stáhnout mapu, je nyní možné vybrat přímo na mapě světa
  • vyhledávání POI nyní umožňuje přesnější dotazy
  • vylepšená editace POI a OSM
  • přepracované rozhraní stahování map
  • a další…

Při prvním spuštění aplikace se zobrazuje nová uvítací obrazovka. Nyní je možné si vybrat způsob ovládání. Co to přesně znamená? Jedná se o konfiguraci tlačítka vlevo dole na mapové obrazovce. Lze se tak rozhodnout zda bude otevírat menu nebo domovskou obrazovku. Změna se uplatní po restartu aplikace.

1 2

Menu lze nyní pro rychlejší přístup vysunout zleva bez nutnosti hledat nějaké tlačítko. Domovskou obrazovku je možné konfigurovat, jak bylo již popisováno dříve.

3 4

Výrazně se změnilo stahování map. Seznam stahování zobrazuje nejdříve celé kontinenty, pak jednotlivé státy. Stát pak zobrazuje všechny druhy map, standardní, silniční, vrstevnice, stínování kopců a wikipedie. V dolní části je možnost stáhnout jednotlivé regiony pro toho, pro koho je mapa celého státu velká nebo nepotřebná. Jednotlivé regiony obsahují standardní a silniční mapy. Ve spodní části hlavní obrazovky stahování jsou světové mapy a hlasové pokyny. Konečně tak zmizelo kritizované kombo pro výběr map ve vrchní části stránky. Můžete si také všimnout barev ikon. Zelené znázorňují stažené, oranžové stažené neaktuální a bílé nestažené soubory map nebo pokynů.

5 6

Podobně se změnily ikony v seznamu stažených souborů map nebo pokynů a opět barvy korespondují s aktuálností map. Stahovat mapy celých států je nyní možné z mapy světa, kde jsou vidět i stažené mapy.

7 8

Přibylo i mnoho druhů bodů zájmu a nová je i kategorie nejbližších bodů zájmu.

9 10

Možnosti bodu se již nezobrazují do bubliny, ale zobrazí se značka na mapě a vysune se karta s možnostmi odspodu obrazovky. Tuto kartu lze pro víc detailů vysunout výš, nebo naopak zasunout dolů, čímž zmizí možnosti i značka na mapě. Zobrazení samotné nastavení cesty v navigaci se nijak nezměnilo.

11 12

Velmi dobře byla přepracována nápověda. Je nyní dostupná přímo z menu a je nutné podotknout, že ve finále zobrazuje anglické návody.

13 14

Velmi mě potěšila možnost skrytí popisných čísel budov. Vlastně se jedná o můj návrh na vylepšení OsmAndu, jelikož po dřívějším skrytí budov byla čísla dosti rušivým elementem. Nyní lze mapu vyčistit jak od čísel tak od budov, což je bezva. Jak je vidět z obrázku, je teď možné skrýt i plánované objekty, což se samozřejmě týká i silnic. Nemile mě ovšem překvapilo omezení volné verze, resp. její grafické zobrazení, které je sice velmi hezky provedené, ale zobrazuje jen 7 downloadů. Doposud jich bylo dostupných 10 a v marketu je stále uveden stejný počet. Pokud došlo opravdu ke snížení jistě to není dobrá zpráva pro uživatele volné verze i když situace ještě není kritická.

15 16

Posted in Novinky on lis 28, 2015.

Štítky: POI , aktualizace , regiony