image

Blog

Příspěvek

Blog > Novinky > OsmAnd 2.4: Rychlé vyhledávání

OsmAnd 2.4: Rychlé vyhledávání

info.png

Nechtěl bych přehlížet všechny zbývající změny verze 2.4.6, ale přece jen je tu jedna, která ostatní bez diskuzí zastíní svým významem. Jedná se o rychlé vyhledávání. To, že ho lze použít přímo z mapy (ikona lupy vlevo nahoře) je příjemné, ale ne zásadní. Důležitý je systém, který se pro vyhledávání používá. V minulosti totiž bylo nutné znát pro hledání adres přesnou posloupnost stát (část) – město – ulice, přes co nejel vlak. Nyní to již nutné není.




Oficiální seznam změn

  • Nové mocné vyhledávání libovolného textu
  • Připojení s audiosystémem v autě přes Bluetooth
  • Vylepšená navigace, hlasové pokyny a indikace jízdních pruhů
  • Vylepšená dopravní vrstva s vykreslením tras
  • Přidané další jazyky a regionální verze
  • Mnoho dalších vylepšení a oprav chyb

Toliko oficiality a nyní se podíváme na některé novinky detailněji.

Nové vyhledávání libovolného textu

Obecně jsem se vyhledávání v posledních verzích OsmAnd ještě detailněji nezabýval, proto bych rád předeslal pár detailů týkajícího se každého hledání. Při vyhledávání POI (bodů zájmu), které mají v OSM definovanou otevírací dobu (obchod, restaurace, benzínka, … atd.), je možné tuto dobu vidět ve výsledcích hledání. Pokud je v danou chvíli otevřeno tak zeleně, v opačném případě červeně, jak je vidět na obrázku.

1

Pokud máte GPS signál, výsledky rychlého vyhledávání zobrazují modře vzdálenost od aktuální polohy, jinak oranžově a od středu mapy. V detailním hledání si samozřejmě můžete počátek hledání určit.

Rychlé vyhledávání se aktivuje, jak jsem předeslal, ikonou lupy a zde jsou pak dvě možnosti: Hledání dle názvu (s historií hledání) a druhou možností je hledání dle vybrané kategorie. Začnu druhou možností.

Rychlé hledání v kategoriích

Hledání je velmi intuitivní a je to nyní nejjednodušší cesta jak najít v okolí POI patřící do určité kategorie. Je zde ale ještě jedna na první pohled nepříliš zjevná vlastnost, možnost dalšího filtrování. Po vybrání kategorie, se zobrazí všechny body do kategorie spadající, ale je možné dále body filtrovat. Ukáži to na příkladu benzínek. Aktivuji rychlé hledání – kategorie – čerpací stanice, po zobrazení seznamu stačí tapnout do vyhledávacího pole a přidat text třeba „benzina“ a tím se vyfiltrují všechny benzínové stanice této značky.

2 3

Dále je možné tapnout na nápis ZOBRAZIT ČERPACÍ STANICE NA MAPĚ a tím se aktivuje zobrazení POI na mapě v módu, kdy zůstane v horní části lišta pro návrat zpět do hledání a na mapě se zobrazí vyhledaná místa. Velmi rychlé a efektivní. Pak už lze zobrazit detail některého bodu jako na druhém obrázku a případně spustit navigaci k němu modrou ikonou.

4 5

Rychlé hledání dle názvu

Vyhledávání zahrnuje nejen adresy, ale i POI, takže ho lze použít v případě kdy neznáme kategorii v předchozím případě. Hledání zoo může vypadat takto

6 7

Při hledání adres lze použít například vyhledávací fráze „obec ulice číslo“, „ulice číslo“ nebo případně jen „ulice“. Vše funguje celkem dobře a není ani nutné používat diakritiku. V případě že obec nemá ulice, funguje i přímo fráze „obec číslo“, jinak ale ne, což je škoda, a snad je to pouze dětská nemoc nové funkce. Vyhledávat je možné i postupně, zadat obec a tapnout na vyhledanou obec, pak přidat ulici do hledání, nebo jí vybrat ze seznamu, a tak dále. Možnosti doposud vskutku nevídané.

8 9

Ve vyhledávání je možné také použít třeba jen směrovací číslo, které v dalším kroku zobrazí seznam ulic v oblasti, nebo lze zadávat různé místní názvy, například název sídliště a podobně.

10 11

Do hledání je zahrnuta základní mapa, je tak možné nalézt větší města a následně v kontextu rovnou stáhnout detailní mapu oblasti.

12 13

Připojení k audiosystému v autě

Pokud váš automobil disponuje možností přenosu hudby přes BT, zřejmě tuto volbu nebudete potřebovat. Pokud ale ne, nebo chcete například při hlasové navigaci využívat multimédia z auta (rádio, flash disk …), může být tato volba užitečná. Sice přenos hlasu není tak kvalitní jako přes hudební kanál a také trpí drobným zpožděním, ale použitelný je. Změna výstupu navádění se provádí v Nastavení – Všeobecná nastavení – Hlas – Kanál pro navádění

14

Vylepšená dopravní vrstva s vykreslením tras

Toto vylepšení dopravní vrstvy je především příslibem do budoucnosti. Zastávky a trasy jsou často v mapách OSM zakresleny zastaralejším způsobem a tak se nebudou v OsmAnd vykreslovat jak je vidět níže, kdy je již možné zvýraznit zastávku a získat všechny z ní vedoucí trasy. Ty následně zobrazit i se seznamem dalších zastávek. Ale OsmAnd je připraven a jakmile mapeři trasy/zastávky upraví, bude zobrazování a vyhledávání hromadné dopravy zase o něco veselejší. Nyní si ale již mohou této výsady užívat například obyvatelé Brna, Mariánských lázní nebo třeba Jihlavy kde je hromadná doprava celkem kvalitně v OSM zmapována. Upozorňuji, že zastávky je vidět až se zoomem 12 a vyšším a je potřeba jejich zobrazení zapnout v Nastavení mapy – Doprava – Zastávky veřejné dopravy.

15 16

17 18

Posted in Novinky on srp 23, 2016.

Štítky: body zájmu , POI , aktualizace , uživatelské rozhraní , pruhy , adresy , hromadná doprava