image

Blog

Příspěvek

Blog > Návody > Výchozí styly map OA 4.x

Výchozí styly map OA 4.x

navod.png

Mapové styly, nyní součásti vykreslovačů, neboli rendererů jsou alfou a omegou mapové aplikace. Už je to dlouhá doba co jsme se na ně dívali podrobněji a mezitím se změnily a také přibyly nějaké nové. Nyní OsmAnd obsahuje 11 vlastních stylů vykreslování map: OsmAnd, Cestovní, Desert, LightRS, Offroad, OSM carto, Plavební, Snowmobile, Topo, UniRS a Zimní. Všechny si můžete v aplikaci přiřadit libovolnému profilu a prohlédnout, ale nebude na škodu se na jejich vlastnosti znovu podívat na jedné stránce spolu s jejich náhledy jak denními, tak nočními.




Styly vektorových map

Styly vektorových map, popisuje oficiální stránka: Vektorové mapy jsou navrženy jako výchozí zdroj mapových dat pro OsmAnd, takže si je musíte stáhnout do svého zařízení. Vektorové mapy podporují širokou škálu stylů map pro mnoho aktivit, jako je cyklistika, turistika, jízda autem nebo sněžným skútrem atd. Každý styl mapy lze vyladit tak, aby zvýraznil nebo skryl konkrétní objekty a přepínal mezi denním a nočním režimem. Vektorová data mapy lze rozšířit o vektorová data a zobrazit s výchozím stylem mapy, například informace o vrstevnicích. Můžete si vytvořit svůj vlastní styl mapy OsmAnd, abyste demonstrovali potřebné informace.

Pro lepší přehlednost jsem vybral jedno místo, na kterém jsou předvedeny změny stylu, i když jsem si vědom, že si tak neukážeme všechny možnosti stylu. Třeba Plavební styl bude zobrazovat více detailů na moři, než pouze na přehradě. Berte je jen jako ukázku a případné detaily si zkuste zobrazit přímo v aplikaci na konkrétním místě.

Nastavení stylu mapy

Styl mapy si nastavíte pro každý profil zvlášť v Nastavení mapy -> Vykreslování mapy -> Styl mapy

Výchozí styly map

OsmAnd

Obecný styl. Čisté vykreslování hustě osídlených měst. Obsahuje vrstevnice, trasy, kvalitu povrchu cest, omezení přístupu, čísla cest, vykreslení cest podle stupnice SAC/CAI, objekty pro vodní sporty.

1 2

Cestovní

Styl pro cestování s vysokým kontrastem a maximálními detaily. Obsahuje všechna nastavení ze základního stylu OsmAnd a navíc zobrazuje maximum detailů, především silnice, cesty a jiné způsoby cestování. Jasně rozlišuje různé typy cest, podobně jako cestovní atlasy. Vhodný pro použití ve dne, v noci i venku.

3 4

Desert

Pro pouště a jiné řídce osídlené oblasti. Víc detailů.

5 6

LightRS

Jednoduchý styl pro automobilovou navigaci. Příjemný noční režim, vrstevnice, kontrastní oranžové silnice, druhořadé objekty jsou méně výrazné.

7 8

Offroad

Pro off-road terénní jízdu, založený na stylu 'Topo' a pro použití se zelenými satelitními snímky jako podkladovou vrstvou. Zmenšená tloušťka hlavních cest, zvětšená tloušťka polních cest, pěšin, cyklotras a dalších cest.

9 10

OSM carto

Podobný stylu OpenStreetMap-carto použitém na hlavní stránce OSM

11 12

Plavební

Pro námořní navigaci. Obsahuje bóje, majáky, plavební cesty, mořské cesty a značky, přístavy, námořní služby a hloubkové vrstevnice.

13 14

Snowmobile

Pro jízdu na sněžném vozidle na vyhrazených cestách.

15 16

Topo

Pro pěší turistiku a cyklistiku v přírodě. Dobře čitelný venku. Kontrastní silnice a přírodních objekty, různé typy tras, vrstevnice s rozšířeným nastavením, více detailů. Umožňuje rozlišit kvalitu povrchu vozovky. Nemá noční režim.

17 18

UniRS

Upravený základní styl pro zvýšení kontrastu pěších a cyklistických cest. Používá starší barvy Mapnik.

19 20

Zimní

Pro lyžování. Obsahuje sjezdovky, lyžařské vleky, běžkařské trasy atd. Nedůležité objekty jsou na mapě méně výrazné.

21 22

Úprava profilu

Jak se píše v úvodu, je možné si vytvořit vlastní styl, nebo upravit nějaký z výchozích, stažením z githubu projektu. Lze tak upravit stávající, vytvořit nový, nebo využívat závislostí na jiný a není nutné vytvářet styl celý znovu. Můžete si také nainstalovat náš styl TuristCZ, který je součástí modulu TuristCZ v sekci Zdroje v odstavci Odkazy na místní moduly.

Posted in Návody on čvc 29, 2023.

Štítky: rendering , vykreslovače , styly mapy