image

Blog

Příspěvek

Blog > Návody > OsmAnd Ski: hurá na hory!

OsmAnd Ski: hurá na hory!

ski.png

Na marketu se objevila offline mapa sjezdovek pro navigaci OsmAnd. Samotná mapa se získá přes modul OsmAnd-ski, který se instaluje jako samostatný program a objeví se tak po instalaci v menu. Po dokončení instalace se musí program spustit a teprve přes jeho rozhraní se stahuje mapa do mobilního zařízení. Mapa má velikost přibližně 11MB a dá se stáhnout i přes pomalou linku.




Instalace

Pokud nepoužíváte free verzi OsmAnd dojde bohužel k side-efektu v podobě automatické instalace free verze na zařízení a mapa se nainstaluje rovnou do ní. To bohužel nelze považovat za šťastné, ale dá se to přežít a doladit ručním zkopírováním do správného adresáře. Ovšem nevím jak se program bude chovat při aktualizaci, to ještě nemám odzkoušeno.

Po instalaci spusťte aplikaci s názvem OsmAnd Ski z menu aplikací. Objeví se okno programu s informací data poslední aktualizace a statistiky dat které mapa obsahuje. Stisknutím tlačítka Install se spustí samotné stahování offline mapového podkladu.

1 2

Po ukončení stahování se tlačítko Cancel změní zpět na Install a tím je instalace/stahování dokončeno.

3 4 5

Nastavení zobrazení

Spustťe OsmAnd. Můžete se mimochodem podívat do offline map na detaily této mapy, jak je to vidět na prvním obrázku a překontrolovat, že je v pořádku, jak jsem si to vysvětlili v článku o instalaci offline map. Nyní už jednoduše přepneme styl vektorového zobrazení Menu -> – Mapa -> Vektorový vykreslovač. Zobrazení nastavte na winer+ski.

6 7

Profil

Samozřejmě toto nastavení je poplatné profilu, který máte aktivní. To přináší ale pochopitelně velkou výhodu. Pokud si vektorové zobrazení winter+ski nastavíte třeba na chodce, potom se na něj jednoduše přepnete z hlavní obrazovky. Je možné pak takhle elegantně přepínat zobrazení z letního na zimní a zpět, aniž bychom museli lézt složitě do menu a hledat „kde že se to zase nastavuje“. Budeme tedy doufat, že se časem objeví i profil lyžař 😉

Toto přepínání vidíte na příštích čtyřech obrázcích, na těch je zřejmé, jak je pak přepnutí triviální záležitost.

8 9 10 11

Barvy na mapě

Jak je patrné z obrázků, mapa zobrazuje sjezdovky, dokonce s jejich obtížností v modré, červené a černé barvě. Také jsou zde černými čárami zobrazeny lanovky.

Další obrázky

Pro zajímavost přidávám ještě pár obrázků z našich luhů hájů, ve srovnávacím pohledu letního, a zimního zobrazení se sjezdovkami.

12 13 14 15

Závěr

Aplikace je užitečná například při hledání sjezdování v okolí místa kde se nacházíte. Také při případném hledání sjezdovky s obtížností pro své zkušenosti nemusí být k zahození. No a nakonec i pro „nelyžaře“ může být navigace užitečná. Může se hodit k nalezení cesty ke sjezdovce, kde se oddávají lyžařským radovánkám ratolesti. Na cestu ke sjezdovce od nedalekého stánku se svařákem, se totiž po několika kelímcích dobrého moku už i navigace může hodit 😉

Pokud vám nějaké sjezdovky nebo trasy chybí, je to snadné, updatujte OSM mapy.

Posted in Návody on led 20, 2012.

Štítky: offline mapy , navigace , profily , sport , lyžování , zimní