image

Blog

Příspěvek

Blog > Návody > Offline vrstevnice 20 m

Offline vrstevnice 20 m

vrstevnice.png

Zatím byly offline mapy OsmAndu orientovány spíše na silnici, a cyklistům a pěším nedopřávaly takový komfort, který by si zasloužili. To se ale mění. Nyní je možné si do mapy nahrát separátní mapu vrstevnic. Sice jen s rozlišením 20 metrů, ale lepší než nic, no ne?




Proč vlastně?

Všichni asi ví, jak jsou vrstevnice užitečné pro turistiku. Toto OsmAnd nyní poskytne, sice to není zrovna pohodlí výškového profilu turistických navigací, ale pro orientaci u větších kopců určitě stačí. To se týká spíše turistiky na kolech nebo pěšky, do auta pravda vrstevnice příliš nevyužijeme a proto asi budeme tyto data offline stahovat jen tehdy, pokud vystrčíme nohu z auta. Vzpomínám si mimochodem na jednu rozhlednu v Orlických horách, ke které jsme se dopachtili asi po hodině šplhání do velkého kopce a za silného lijáku. Když jsme pod rozhlednou na parkovišti nabírali pod stříškou síly, přijelo auto s mladým párem, dáma stočila okénko, vyfotila si rozhlednu a zase odjeli… Tak ti jistě naše vrstevnice potřebovat nebudou 😀 Ale dost řečí, toto má být rychlý návod a ne snůška slámy a tak přímo k věci.

Instalace

Vrstevnice jsou distribuovány jako obvykle v offline datech, pokud nevíte jak se takové mapy instalují, stačí si přečíst Návod na instalaci offline map, zveřejněný zde v návodech. Po připojení na internet si otevřete seznam offline dat Menu -> Nastavení -> Offline data -> Stáhnout a vyfiltrujte svou zemi, například czech pro ČR.

V offline vektorových mapách nejspíše uvidíte nyní tři mapy, jednu z OSM, a dvě značené jako openmaps. O použití jedné jsme již mluvili v návodu na instalaci offline map, a je použitelná například jako průjezdová. Nyní nás zajímá ta druhá, v názvu souboru mající string srtm. To je právě ona mapa, obsahující dvacetimetrové vrstevnice. Mapu nainstaluje a je hotovo.

Galerie

A nyní ještě galerie několika obrázků, jak vypadá offline mapa ČR s mapou vrstevnic. Jak je vidět, vrstevnice se zobrazí od rozlišení mapy 1km a větším.

1 2 3 4 5 6

Posted in Návody on led 21, 2012.

Štítky: offline mapy , openmaps , turistika , vrstevnice