image

Blog

Příspěvek

Blog > Návody > Výroba vlastní vektorové offline mapy

Výroba vlastní vektorové offline mapy

offline.png

Toto je původní návod, aktualizovaný v září 2012. Postup je proti původnímu jen trochu změněn, jelikož se změnilo menu OsmAndMapCreatoru a také se změnily velikosti souborů map a dočasných souborů (v září 2012 se změnila cesta k extraktu). Při posledních testech fungovala i vývojová verze bez problémů a tak už není potřeba používat původně doporučovanou verzi 0.5.1, proto jsem text vypustil




Postup

  1. stáhnout a nainstalovat OsmAndMapCreator. http://download.osmand.net/latest-night-build/OsmAndMapCreator-development.zip nebo případně pokud je k dispozici http://download.osmand.net/latest-night-build/OsmAndMapCreator-marketcompatible.zip

  2. spustit OsmAndMapCreator v Linuxu skriptem OsmAndMapCreator.sh pro win OsmAndMapCreator.bat. V Linuxu může být potřeba nastavit soubor OsmAndMapCreator.sh jako spustitelný.

    chmod +x OsmAndMapCreator.sh

    Nechat po spuštění zaškrtlé všechny indexy jak jsou.

1

  1. Menu File -> Specify working directory … a nastavit si adresář kam se budou ukládat dočasné soubory a výsledné vektorové mapy. Třeba aktuální adresář programu.

2

  1. stáhnout aktuální mapu ČR (nebo jinou ze stejného místa). Je tam z dnešního rána, takže to vypadá , že tam jsou maximálně den stará data. Soubor má cca 400MB http://download.geofabrik.de/osm/europe/czech_republic.osm.bz2 (platilo do 14.9.2012 ) http://download.geofabrik.de/openstreetmap/europe/czech_republic.osm.bz2 (platí od 14.9.2012 )

  2. rozbalit mapu třeba do pracovního adresáře, který jsme si zvolili výše. Bacha na velikosti, soubor samotný má po rozbalení přes 6GB a ještě je potřeba prostor pro dočasné soubory, a tak si připravte alespoň 15GB prostoru. Soubor se po rozbalení jmenuje czech_republic.osm

  3. v programu OsmAndMapCreator dát File -> Create .obf from .osm file … a otevřít rozbalený soubor.

Po tomto kroku bude OsmAndMapCreator poměrně dlouho simulovat nějakou práci ;). Na mém postarším dvoujádru se mu to dařilo asi tři hodiny. Po této době vyplivne hlášku, že to dopadlo dobře.

Pokud to nedopadne a objeví se nějaká chyba s pamětí, doporučuji navýšit hodnotu -Xmx ve spouštěcím skriptu.

Samozřejmě pokud je potřeba generovat jen výřez mapy, je to možné, příkazem File -> Create .obf from .osm file for specified area … Po této volbě se zobrazí dialog na výběr části mapy a pak začne MapCreator pracovat stejně, jako v předchozím příkazu.

  1. Zkopírovat v pracovním adresáři (který jsme si určili v bodu 3) vzniknuvší soubor Czech_republic.obf do mobilu do adresáře osmand nebo do adresáře který je nastavený v Nastavení -> Obecné -> Adresář pro data

Hotovo, spustit Osmand a přepnout na offline mapy pokud už to nemáte odpředtím. Tím máte den staré mapové podklady offline.

Posted in Návody on led 07, 2012.

Štítky: OsmAndMapCreator , offline mapy