image

Blog

Příspěvek

Blog > Novinky > OsmAnd 2.7: Modul Mapillary

OsmAnd 2.7: Modul Mapillary

info.png

Aktualizace na OsmAnd 2.7 přináší několik novinek. Není to sice nijak velká nálož, nicméně všechny jsou pro nás koncové uživatele dobře viditelné a také užitečné. Rozdělení tras do intervalů je zase o něco lepší, Mapillary je výborný modul pro online zobrazování sdílených fotek míst, ale nejlepší novinka je asi přece jen pravítko. Na poslední dvě nové vlastnosti se mrkneme blíže. Jo a zakulatily se nám ikony




1

Oficiální seznam novinek

  • Modul Mapillary se snímky ulic
  • Pravítko pro měření vzdálenosti
  • Intervaly rozdělení GPX s detailními informacemi o trase
  • další vylepšení a opravy chyb

Modul Mapillary

… umožňuje nejen zobrazovat fotky okolí míst v mapě, ale po instalaci aplikace Mapillary i fotky vytvářet a sdílet. Fotky místa, pokud existují, jsou pak zobrazeny přímo v detailu místa resp. bodu na mapě. Nejdříve je potřeba modul zapnout. Označit bod na mapě a stisknout tři tečky.

2 3

Po vybrání popisu se zobrazí detaily místa se seznamem fotek mezi kterými lze rolovat a nakonec zobrazit. Přímo ve fotce je možné se posouvat směrem k další fotce, podobně jako například ve StreetView.

4 5

Pravítko

… je velmi užitečné, jak jsem předesílal, a to nejen pro měření vzdáleností aktuálního místa, ale i pro běžné prohlížení mapy, nebo například plánování. Nejprve je třeba zapnout v nastavení obrazovky jeho zobrazení. Potom už lze zobrazovat typy pravítka. Je k dispozici tmavé, světlé a skryté. Nedejte se zmást jednoduchostí voleb. Pravítko toho umí více než je na první pohled zřetelné. Jak je vidět na druhém obrázku, ve widgetu se zobrazuje vzdálenost od aktuální pozice (pokud máte fix). Tato hodnota se automaticky aktualizuje při posunu mapou.

6 7

Dále pravítko umí měřit ve skrytém režimu, kdy nejsou kruhy vidět, ale stále se zobrazuje vzdálenost středu mapy, čili zaměřovacího bodu od aktuální pozice, jak je vidět na prvním obrázku. Další možností je dvoubodové měření, kdy stačí kdykoli (opět i ve skrytém režimu) tapnout na mapu současně dvěma prsty. Vzdálenost se pak zobrazí na dvě sekundy ve widgetu, současně s přerušovanou čarou na mapě. Vzdálenost se vypíše navíc i imho celkem zbytečně do toast notifikace.

8 9

No a jako poslední vlastnost pravítka lze považovat i neustále zobrazený středový kříž, což může být považováno za výhodu v některých situacích. Vypnutím pravítka v nastavení obrazovky se samozřejmě kříže a potažmo veškerého měření zbavíte.

Posted in Novinky on čvc 31, 2017.

Štítky: aktualizace , pravítko , modul